Vuorelma 100 - arjessa ja juhlassa (2009)

Suomen käsityön museon näyttely vuodelta 2009

Kotikutomo Helmi Kummila, vuodesta 1913 alkaen Kotikutomo Helmi Vuorelma, aloitti toimintansa syksyllä 1909. Vuorelma 100 – arjessa ja juhlassa -näyttely kertoo Helmi Vuorelma Oy:n 100-vuotisesta historiasta. Näyttely oli esillä Suomen käsityön museossa vuonna 2009, ja sen näyttelytekstit siirrettiin Craftstories-sivustolle vuonna 2021.

Näyttelyjuliste Vuorelma 100 arjessa ja juhlassa, Suomen käsityön museo.

”20.7.1909 sai Wetterhoffin Työkoulusta opettajatodistuksen oppilas Helmi Kummila. Siihen aikaan oli vaikeata saada opettajapaikkoja kouluissa – sen sai hänkin kokea. Kohtalon johdatuksesta tuli silloin mieleen ajatus ryhtyä kutomaan kankaita kaupaksi ja sillä tavalla käyttää koulussa saatu opetus omaksi ja lähimmäisen hyödyksi.”

Näin kertoo yrityksensä alusta Helmi Vuorelma itse. Kotikutomo Helmi Kummila, vuodesta 1913 alkaen Kotikutomo Helmi Vuorelma, aloitti toimintansa syksyllä 1909. Näyttelyssä kerromme otteita tämän satavuotiaan yrityksen historiasta. Suomalaiselle tekstiilialan yritykselle sadan vuoden merkkipaalu on kunnioitettava saavutus. Niin yrityksen alkuhetkinä – kuin myöhemmin vuosikymmenten myötä on tarvittu tunteenpaloa ja yhä uudelleen ja uudelleen uskoa kotiteollisuuden tulevaisuuteen. Helmi Vuorelman henkilöhistoriaan kurkistat hänen henkilökohtaisten kuva-albumien avulla.

Suomen käsityön museo on tehnyt pitkään yhteistyötä Helmi Vuorelma Oy:n kanssa. 1980-luvun puolivälissä museo sai yritykseltä lahjoituksen, joka käsitti arkistomateriaalia, valokuvia, piirustuksia, luonnoksia ja tekstiilejä. Suomen kansallispukukeskuksessa oli Helmi Vuorelma Oy:n kansallispukuja ja toimintaa esittelevä Isoäidin piironginlaatikosta –näyttely vuonna 1995. Yhteistyötä on jatkettu edelleen 2000-luvulla.

Esillä olevassa näyttelyssä on otos Helmi Vuorelma Osakeyhtiön tuotannosta eri vuosikymmeniltä. Satavuotiaan yrityksen tuotanto on ollut laaja ja yhdessä näyttelyssä on mahdotonta esitellä yrityksen koko tuotantoa. Esillä on Vuorelman kansallispuvuista niitä rakkaimpia ja tunnetuimpia. Liinojen kirjossa näkyy tuttuja värejä ja kuoseja eri vuosikymmeniltä. Täkänät, ryijyt ja ihastuttavat kuultokudokset tuovat mieleen menneet ajat. Esillä olevat suunnittelijoiden tekemät luonnokset ovat kuin taideteoksia. Nostalgian ohella esitellään tämän päivän laajaa ryijy-, perinnepeitto-, saunatekstiili- ja kirjontamallistoa. Vuorelma-Puodista löydät mukaan ostettavaksi käsityöpakkauksia, shaaleja ja saunatekstiilejä.

Vuorelma 100 –näyttelyn on tuottanut Suomen käsityön museo yhteistyössä Helmi Vuorelma Oy:n kanssa. Esillä olevat tekstiilit ovat yksityishenkilöiden, Vuorelma Oy:n ja Suomen käsityön museon kokoelmista. Suomen käsityön museo on kartuttanut näyttelyn suunnittelun yhteydessä Vuorelmaan liittyvää materiaalia. Kiitämme teitä kirjoittajia ja lahjoittajia näistä kymmenistä muistoista ja materiaaleista.

Kuva Vuorelma 100 -arjessa ja juhlassa -näyttelystä vuodelta 2009. Kuva on otettu Suomen käsityön museon yläkerrassa. Kuva: Suomen käsityön museo / Ville Röyttä
Kuva Vuorelma 100 -arjessa ja juhlassa -näyttelystä vuodelta 2009. Kuva on otettu Suomen käsityön museon yläkerrassa. Kuva: Suomen käsityön museo / Ville Röyttä
 • Näyttelysuunnittelu: Anne Saarikoski,
 • Graafinen suunnittelu: Tiina Leino,
 • Tekstit: Seija Hahl, Marja Liisa Väisänen ja Tiina Leppä-Peltola
 • Näyttelyn toteutus: Juhani Aaltonen, Marjo Ahonen-Kolu, Reija-Riina Ailio, Juhani Hagman, Hannele Hakanen, Anneli Hemmilä-Nurmi, Arja Kauppinen, Laura Korhonen, MiPoint Lay, Raija Manninen Sonja Mäkinen, Mikko Oikari, Reetta Nikkarikoski, Pekka Oksanen, Maria Peni, Toni Pohjola, Riitta Salmenoja, Anne Sarja-Kolu, Ilkka Sedegren, Reija Teerimäki, Anne Vesanto, Jyväskylän tilkkukilta.
 • Erityiskiitokset: Johanna Aho, Riitta Färkkilä, Tiina Leppä-Peltola, Esko Vuorelma, Kristiina Vuorelma-Aho, Marja-Kristiina Vuorelma-Ilmari, Marjukka Vuorelma-Laitinen sekä koko Vuorelma Oy:n henkilökunta.

Näyttelyteksteissä lähteinä mm:

 • Tiina Heinosen Helsingin Yliopiston kotitalous- ja käsityötieteen laitokselle tekemä lopputyö: Keski-Suomen naisen kansallispuvun muutos Helmi Vuorelma Oy:n näkökulmasta. 2008.
 • Tiina Heinosen käsikirjoitus näyttelyyn Isoäidin piirongin laatikosta. 1995.
 • Merja Heiskasen vuonna 1984 kirjoittama Vuorelma Oy:n historiikki, sekä Vuorelman työntekijöiden haastattelut.
 • Ditte Sturmer-Hiltusen Taidehistorian laudaturseminaariesitelmä Jyväsäkylän yliopistossa 1989; Textilkonstnär Maija-Kolsi Mäkelä. En studie av hennes finnvävar. 2.5.1989.
 • Kristiina Vuorelma-Ahon artikkeli Helmi Vuorelma Oy, Raija Kourin toimittamassa Käsi kauniin tekee –teoksessa. Suomen kotiteollisuusliitto ry 80-vuotta.
 • Suomen käsityön museo: Helmi Vuorelman kokoelma, Maija Kolsi-Mäkelän kokoelma.
 • Vuorelma Oy:n arkistot, mm. Lankaviestit, Täkänä-, Ryijy-, Raanu-, ja Kansallispukukuvastot.

Näyttely on toteutettu Opetusministeriön tuella.