Vuorelma: Kansanomaisista ryijyistä taidetekstiileiksi

Seinällä on ryijy, jonka äärellä seisoo nainen.

Vuorelma on valmistanut alkuajoistaan asti ryijyjä. Varhaisimmat mallit olivat kansanomaisia.

Vuorelman ensimmäinen ryijymallisto suunniteltiin vuonna 1954 ja se sisälsi yrityksen eri tekstiilitaiteilijoiden suunnittelemia ryijyjä. Malliston ryijyjä olivat suunnitelleet Maija Kolsi-Mäkelä, Kaija Mustakallio-Suominen, Maija-Liisa Forss ja Raija Gripenberg. Ryijyt saivat näyttelyissä erittäin positiivisen palautteen kriitikoilta. 1950-luvulla suosittuja malleja olivat mm. Onnimanni, Leon ryijy, Ristikko, Taikakolmio ja Noitarumpu. Vuonna 1955 julkaistiin Uusia ryijyjä -kuvasto, joka oli Vuorelman ensimmäinen ryijykuvasto.

Kuten kaikkien muidenkin taidetekstiilien toteutuksessa, myös ryijyjenkin kohdalla korostuu taiteilijan ja kutojan välinen saumaton yhteistyö. Ryijysuunnittelussa oli siirrytty vapaampaan, maalaukselliseen tyyliin. Kutoja tulkitsi langoilla, minkä taiteilija oli kuvannut akvarellina. Nämä samat ryijymallit oli suunnattu myös kotikutojille. Ne olivat helppotekoisia, niihin oli tarkat mallipiirustukset ja kuitenkin ne olivat samalla taiteellisesti korkeatasoisia. Ryijymalleja suunniteltaessa Vuorelma käytti sekä omia että ulkopuolisia suunnittelijoita.

1970-luvulla mallistoon tulivat puoliryijyt, jotka olivat suosittuja keveytensä ja nopean valmistamisen takia. Ryijyjä myytiin enemmän työpiirustuksina ja tarvikkeina kuin valmiina tuotteina. Ryijyjen valmistuksen helpottamiseksi Vuorelma kehitti pohjakankaalle ommeltavia ryijyjä, joita jokainen pystyi kotonaan valmistamaan

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat