craftstories

sivukartta

Näin tutkit ja täydennät sivustoa

Tästä sivukartasta saat selville, mitä tietoa löydät mistäkin sivuston osasta ja miten voit täydentää aineistoa eri osiin Osallistu-sivun lomakkeiden avulla. Sivuston järjestys ja sisällöt:

Etusivu

Poimintoja

Etusivun pyöreiden Tekniikat-, Taitajat- ja Käsityön aika -kuvakkeiden alla esitellään Poimintoja. Poimintoihin päivitetään ajankohtaisia käsityötyökentän tapahtumia, kuten näyttelyitä, seminaareja, messuja, tutkimusten julkistuksia ja uusia julkaisuja. Katso kaikki poiminnot -kohdasta näet kaikki julkaistut poiminnat.

Ilmoita oma poiminta -painikkeesta saat näkyviin lomakkeen, jolla voit ilmoittaa sivustolle oman ajankohtaisen asiasi.

Tekniikka esittelyssä ja Tutustu taitajaan

Näihin kohtiin nostetaan sivustolla esiteltyjä tekniikoita tai taitajia. Painikkeista pääset tutustumaan kyseiseen tekniikkaan/taitajaan tai kaikkiin tekniikoihin/taitajiin.

Linkkejä käsityökentälle

Etusivun alalaidassa on linkkejä käsityötoimijoiden ja Suomen käsityön museon verkkosivuille.

Kun lisäät materiaalia sivustolle jollakin Osallistu-sivun lomakkeella, saat oman yrityksen, yhdistyksen tai oppilaitoksen tiedot mukaan niin, että rastitat lomakkeen viimeiseen kysymykseen ”kyllä”. Silloin yrityksen tai yhdistyksen tietoja koskevat tekstikentät aukeavat.

Tekniikat

Tähän osioon kootaan käsityötekniikoita ja työtapoja. Tällä hetkellä tekniikat on listattu samanarvoisina, mutta listan karttuessa niille voidaan luoda ylä- ja alakategorioita. Tekniikkasivujen ohessa on linkkejä tekniikkaan liittyviin julkaisuihin, lähitekniikoihin, tekniikan taitajiin sekä näyttelyihin ja projekteihin, joissa tekniikkaa on esitelty.

Eri näkökulmien esiin tuomiseksi tekniikkasivuille täydennetään tekniikkaan liittyviä artikkeleita mielellään useilta eri kirjoittajilta ja eri ajoilta. Tietoa tekniikasta muualla -otsikon alla on linkkejä Craftstories-sivuston ulkopuolisiin aineistoihin, kuten videoihin, nettisivuihin ja kirjoihin.

Osallistu-sivun lomakkeilla pääset jakamaan meille tietämystäsi tekniikoista: uuden tekniikkaan liittyvän artikkelin tai vaikka linkkivinkin.

Taitajat

Suomessa on paljon taitajia. Taitajat-sivuilla esitellään tunnustettuja ja dokumentoituja käsityön taitajia. Taitajagallerian koostaminen on aloitettu taitajista, jotka ovat olleet mukana Suomen käsityön museon dokumentointiprojekteissa ja näyttelyissä eri aikoina.

Taitaja-sivujen ohessa on tietoja taitajasta, kuten syntymävuosi, paikkakunta ja verkkosivut, jos ne ovat tiedossa. Mukana on myös linkkejä näyttelyihin ja projekteihin sekä käsityötekniikoihin, joihin taitaja liittyy. Sivun lopusta löydät taitajaan liittyviä kuvia ja mahdollisesti videon taitajasta.

Jos sinulla on mielessä erityinen taitaja, vinkkaa siitä palaute/vinkki-lomakkeella. Vinkatuista henkilöistä voidaan tehdä esimerkiksi nykytallennuksia, joita voidaan julkaista Craftstoriesin taitajagalleriassa. Huom: Sivuston tarkoitus ei ole toimia kaupallisena markkinointikanavana, vaan esitellä käsityötä taitajien kautta.

Käsityön aika

Käsityön ajan kolme ensimmäistä osiota sisältävät verkkoaineistoja ja kirjoituksia käsityöstä. Jokaisen osion alla on teemakokonaisuuksia, joiden pääsivujen alalaidassa pääset selaamaan yksittäisiä sivuja. Käsityön ajan ensimmäiset osiot:

Käsityön historiaa ja nykypäivää

Sisältää tietoa ja havaintoja käsityön ilmiöistä vuosisatojen takaa, viime vuosikymmeniltä ja nykypäivästä.

Käsityötoimijoiden historiaa

Sisältää esimerkiksi käsityöyhdistysten ja -yritysten historiaa.

Käsityötaitoa oppimassa

Sisältää koulukäsityön ja käsityöoppilaitosten historiaa.

Voit lähettää oman artikkelin näihin osioihin lisättäväksi Osallistu-sivun artikkelilomakkeella (Kirjoita tekniikasta tai käsityön historiasta). Voit kirjoittaa esimerkiksi yrityksesi tai yhdistyksesi historiasta tai koulukäsityön tai oppilaitoksen historiasta.

Käsityön ajan kaksi viimeistä teemaa esittelevät kootusti näyttelyitä ja projekteja sekä erilaisia julkaisuja käsityön alalta:

Näyttelyitä ja projekteja

Sisältää tekniikoihin ja taitajiin liittyvien näyttelyiden ja projektien sekä verkkoaineistojen esittelysivuja. Sivun alalaidassa voi olla linkkejä näyttelyyn tai projektiin liittyviin tekniikoihin ja taitajiin.

Julkaisuja ja tutkimusta

Sisältää 1) listauksen tieteellisestä tutkimuksesta, 2) Suomen käsityön museon julkaisuja luettavassa muodossa ja 3) muita käsityöaiheisia julkaisuja, joita on mainittu tekniikkasivuilla tai etusivun ajankohtaisissa poiminnoissa.

Tieteellisen tutkimuksen listaa pääset täydentämään Osallistu-sivun Kerro tutkimuksesta -lomakkeella. Lomakkeella on mahdollista vain ilmoittaa yksittäisen tutkimuksen viitetiedot tai liittää mukaan kattavampi esittely tutkimuksesta. Esittelyitä toivomme sekä julkaisujen kirjoittajilta että käsityöalojen opiskelijoilta. Opettajat voivat teettää tutkimusesittelyjä osana kursseja ja opetusta.

Osallistu

Toivomme kaikilta käsityön äärellä olevilta ehdotuksia ja materiaalia uusien artikkeleiden julkaisemiseksi ja vanhojen täydentämiseksi. Astu siis mukaan kutomaan, punomaan tai hiomaan sivustoa!

Osallistu-sivulla pääset täydentämään sivustolle omia materiaaleja ja antamaan palautetta lomakkeiden avulla. Pallokuvakkeista pääset lisäämään sisältöjä kolmeen eri tarkoitukseen:

Ilmoita ajankohtaisesta -lomakkeella voit ehdottaa ajankohtaista poimintaa etusivulle.

Kirjoita tekniikasta tai käsityön historiasta -lomakkeella voit kirjoittaa artikkelin ja liittää mukaan kuvia. Julkaisupaikka on tekniikkasivulla tai Käsityön ajan sopivassa osiossa.

Kerro tutkimuksesta -lomakkeella voit täydentää Käsityön ajan Julkaisuja ja tutkimusta -osion tieteellisen tutkimuksen listaa. Lisää listaan uusi tutkimus ja/tai esittele uusi tai listalta löytyvä tutkimus.

Lisäksi sivun alalaidan matalan kynnyksen Anna vinkki tai palaute -lomakkeella voi antaa palautetta tai vinkin yksittäisestä sisällöstä tai vaikka sivustolle lisättävästä linkistä.