Vuorelma kotien arjessa ja juhlassa

Kuva katetusta pöydästä, jossa on punainen pöytäliina. Pöydässä on kaksi kynttilää.

Alusta saakka kotikutomo Helmi Vuorelma on valmistanut tekstiilejä kotien kaunistukseksi. Erilaiset liinat, peitteet, matot, pannumyssyt ja verhot kuuluivat tuotantoon. Ensimmäisinä vuosikymmeninä liinoja tehtiin kutomalla, virkkaamalla ja kirjomalla. Myöhemmin liinat valmistettiin pääasiassa kutomalla. Taiteilija Maija Kolsi-Mäkelän ura yrityksessä vuonna 1935 alkoi sekä kansallispukujen osien että kodintekstiilien suunnittelulla.

Kudotut tuotteet ovat aina olleet yrityksen tuotannon perusta. Ensimmäisinä vuosikymmeninä liinoissa käytettiin monipuolisesti eri sidoksia värityksen ollessa maltillista ja luonnonläheistä. Tuotannossa suosittiin luonnonmateriaaleja. Sota- ja pula-aikana luonnonkuituja korvaavia materiaaleja olivat silla eli selluloosasta valmistettu kuitu ja paperinaru.

Sodan ja sitä seuranneen pula-ajan jälkeen valmistettiin runsaasti kudottuja pellavaisia liinoja. Yritys valmisti 1950-luvun lopulta lähtien Maija Kolsi-Mäkelän suunnittelemia, voimakasvärisestä Rohdin 4:stä eli paksusta rohdinlangasta valmistettuja tuotteita; pellavaliinoja, tabletteja, pyyhkeitä ja saunatekstiilejä. Kolsi-Mäkelän luomaan värimaailmaan vaikutti hänen aiempi työskentelynsä kansallispukujen kanssa. Tuotteissa käytetyt voimakkaat värit poikkesivat perinteisesti pellavaan liitetyistä luonnonläheisistä sävyistä. Liinoja pidettiin jopa liian uudistuksellisina. Yrityksen tuotteita oli hyvin esillä tuon ajan aikakauslehdissä, joissa pellavan värikkyyttä ihasteltiin.

Kaitaliinat ja tabletit olivat tärkeitä vientituotteita 1960 – 70-luvuilla. Japani ja Yhdysvallat olivat merkittäviä vientimaita. Yhdysvaltoihin tehtiin jopa oma toiveiden mukainen vientivärimallisto.

Pellavainen voimakasvärinen Hiillos-liina oli eräs suosituimmista liinamalleista ja sitä valmistettiin samalla raidoituksella kapeista kaitaliinoista aina suuriin pöytäliinoihin. Hiillos-liinaa kudottiin useita eri värivaihtoehtoja. Moneen kotiin hankittiin pellavaliinat juhlistamaan merkkitapahtumia. Eräitä arvokkaimpia olivat damastikankaasta valmistetut liinamallit, kuten Meteori, Omena, Tähtimö ja Railo. Damastikankaita kudottiin yrityksessä 1960-luvulta 1990-luvulle.

Pöytäliinat, kaitaliinat ja tabletit ovat säilyneet Helmi Vuorelma Oy tuotannossa vuosikymmenestä toiseen. Muoti ja makutottumukset ovat vaikuttaneet liinojen väritykseen ja kokoon. Pelkästään pellavasta valmistettujen tuotteiden ohella kudottiin puolipellavaliinoja, joiden loimi oli puuvillaa ja kude pellavaa. Asiakkaat pitivät puolipellavatuotteista niiden helppohoitoisuuden vuoksi.

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat