Vuorelma: Kevyet kuultokudokset

Kuvassa on ikkunan eteen ripustettu kuultokudos ja ikkunalaudalla pöytälamppu.

Ensimmäiset kuultokudoksen kaltaiset keveät kuvakudokset valmistettiin Vuorelmalla jo 1940-luvulla. Sota-ajan materiaalipula vaikutti kuultokudoksen syntyyn, koska kuultokuvan materiaalimenekki on muihin kudonnaisiin nähden pienempi. Kutomolle tahdottiin taata työllisyys, vaikka raaka-aineita ei juuri ollut. Vaativuutensa vuoksi kuultokudokset antoivat töitä taitaville kutojille.

Kuultokudokset toivat kauneutta pula-ajan paperinarutekstiilien rinnalle. Näillä kudonnaisilla Maija Kolsi-Mäkelä sai runsaasti mainetta suunnittelijana, kun kuultokudosten ilmavuutta ja keveyttä ihasteltiin. Kolsi-Mäkelän mukaan tämä johtui vain materiaalin puutteesta.

Kuultokudos on tekniikaltaan pujotustyö, jonka materiaalina käytetään miltei yksinomaan pellavaa. Loimi- ja kudelangat ovat ohuita, kuviolanka sen sijaan paksua, joten kuvio erottuu selvästi ohuista langoista muodostavasta pohjakankaasta. Kuvion kudelanka pujotetaan samaan viriöön ohuen pohjakuteen kanssa.

Kuultokudokset tulevat parhaiten esille valoa vasten. Kuultokudoksia käytettiin sekä kotona että julkisissa tiloissa moniin tarkoituksiin, mm. huoneen jakajina, ikkuna- ja oviverhoina, mutta myös pöytäliinoina. Esim. Lahden konserttitalon aulan ikkunoissa on Maija Kolsi-Mäkelän suunnittelemat kuultokudokset.

Vuorelman ensimmäinen kuultokudos oli Maija Kolsi-Mäkelän suunnittelema Daalia 1950-luvulla. Alkuaikojen kuultokudokset olivat värikkäitä ja voimakaskuvioisia. Myöhemmät mallit olivat väreiltään vaaleampia ja niissä käytettiin taitavasti hyväksi esim. pellavan eri sävyjä. Suosittuja malleja olivat Kylmänkukka ja Tropiikki.

Vuorelman kuultokudokset olivat kysyttyjä myös ulkomailla, niitä vietiin paljon Amerikkaan ja Ruotsiin. Esim. Finnish Design Centerissä pidetystä kuultokudosnäyttelystä vuonna 1970 kaikki Maija Kolsi-Mäkelän suunnittelemat työt myytiin Ruotsiin.

Kuultokudosten suosion huippuaikaa olivat 1970- ja 1980-luvut. Kudonnan harrastajat halusivat myös itse valmistaa niitä, ja Vuorelma toimitti malleihin työpiirustuksia ja lankoja. Esimerkiksi 1950-luvulla suunnitellun ja silloin myyntiin tulleen Kukun valmistusohjeet olivat saatavilla 1970-luvulla. Kuultokudosten perintöä Vuorelmalla jatkavat Onni, Tahdon ja Kolme sukupolvea.

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat