Vuorelma tänään

Kuva Vuorelma 100 -arjessa ja juhlassa -näyttelystä vuodelta 2009. Kuva on otettu Suomen käsityön museon yläkerrassa.
Kuva Vuorelma 100 -arjessa ja juhlassa -näyttelystä vuodelta 2009. Kuva on otettu Suomen käsityön museon yläkerrassa.

Helmi Vuorelman poikien Uskon ja Eskon jälkeen yrityksen toimitusjohtajana toimi Uskon tytär Kristiina Vuorelma-Aho vuosina 1989-1999. 1990-luvun lama vaikutti Vuorelmalla koko vuosikymmenen lopulle asti ja toimintoja jouduttiin supistamaan monin tavoin muun muassa toimitiloja pienentämällä, myös työntekijämäärä väheni.

Neuleinnostus hiipui ja lankavalikoima pieneni, ryijyjen myynti väheni. 1990-luvulla mallisto täydentyi villakirjontatöillä, rekipeittoja myytiin tarvikepaketteina tai samalla tekniikalla toteutettavina tyynymalleina. Yrityksen 90-vuotista taivalta juhlistettiin järjestämällä ryijysuunnittelukilpailu yhdessä Taideteollisen Korkeakoulun kanssa. Lisäksi Jukka Vesterinen suunnitteli kauniin kirjontatöiden sarjan, Suomen maakuntakukat, juhlavuoden kunniaksi. Tuotteiden suunnittelussa käytettiin ulkopuolisia tekstiilitaiteilijoita, omista suunnittelijoista luovuttiin jo vuosikymmenen alussa. Kansallispukumallistoon otettiin uusia tarkistettuja malleja. Lankaviestit korvattiin tuotekuvastoilla.

Vuonna 2000 yrityksen toimitusjohtajaksi tuli Tiina Leppä-Peltola. Vuorelman perinteinen vähittäismyymälä Lahden Vesijärvenkadulla lopetti toimintansa, ja yritys muutti uusiin toimitiloihin Sokoksen kortteliin Hämeenkadulle. Muut toiminnat järjesteltiin siten, että kaikki tuotannollinen toiminta ja varastointi keskitettiin Järvelään, kaupunkiin jäi myyntinäyttely ja puhelinmyynti. Valmiit ryijy- ja kirjontamallit sekä kansallispuvut ovat myyntinäyttelyssä esillä. Myyntitoiminta painottui postimyyntiin ja tukkukauppaan. Viime vuosina suuntaus on ollut myyntinäyttelystä takaisin erikoisliikkeeksi, josta saa käsityömateriaaleja ja välineitä sekä luonnonmateriaaleista kudottuja kodintekstiilejä. Lisäksi Vuorelma edustaa Suomessa Klässbols Linneväverin korkealaatuisia pellavapöytäliinoja.

Vuosituhannen alussa ryijybuumi valtasi käsityöpiirit ja tarvittiin uusia ryijymalleja. Vuorelma oli ensimmäisten joukossa kehittämässä ryijyihin pieniä kokoja ja uusia muotoja, joiden ansiosta monet löysivät uuden harrastuksen. Uuden käsityöinnostuksen myötä Vuorelmalle suunniteltiin omat kanavatyö- ja ristipistomallistot, perinnekirjontaan tuotiin uusia malleja, saunatekstiileihin suunniteltiin uusia raikkaita kuoseja, joiden materiaalina käytettiin puuvillapellavaa ja huopamallistoa täydennettiin kevyemmillä malleilla. Vuorelma myy myös ruotsalaisen Frosta Designin maailmalla suuren suosion saavuttaneita helppoja virkkauspakkauksia.

Uusia kansallispukumalleja ei ole tullut, sen sijaan pukujen valmistusohjeiden saattaminen nykypäivän vaatimuksia vastaaviksi on käynnissä. Noin 100 erilaista kansallispukukokonaisuutta on yhä valmistuksessa.

Vuorelman verkkokauppa on ollut toiminnassa 2000-luvun alusta alkaen. Verkko-ostamisen helppous on tuonut yritykselle uusia asiakkaita ja koko ajan kasvava osa myynnistä tapahtuukin verkossa. Kotisivut ovat nopeudellaan korvanneet painetut tuotekuvastot. Suunnitelmissa on verkkokaupan avaaminen myös jälleenmyyjille ja muille sopimusasiakkaille.

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat