Vuorelma: Pellavaiset saunatekstiilit

Kuvassa on kolme naista ja hirsiseinällä pyyhkeitä.

Saunapyyhesarja Seitsemän veljestä on ollut Vuorelman suosituin saunatekstiili. Sen suunnitteli Maija Kolsi–Mäkelä vuonna 1960, kun hänen opiskeluaikojen ystävänsä Armi Ratia tarvitsi Amerikkaan lähtiessään tuliaislahjoina jotain suomalaista. Sarjaan kuului seitsemän erilaista pyyhettä ja Venla-pyyhe kahdeksantena. Seitsemän veljestä sarja oli pitkään tuotannossa. Se valmistettiin karkeasta pellavasta ja siinä oli värikkäitä raitoja. Tämä oli 1960-luvulla uutta ja ennennäkemätöntä.

Saunatekstiilit sisälsivät muitakin osia kuin pyyhkeitä. Esim. 1970-luvulla suunnitellussa Saunaset –sarjassa oli erilaisia oloasuja.

Severi-sarjaa on valmistettu vuosikymmeniä ja se on vieläkin tuotannossa. Sarjaan on kuulunut saunatakki, lannevaate, päähine, saunatossut, pyyheliina, jakkaraliina, pesukinnas, puiden kantoteline ja pussukka. Tällä hetkellä on sarjasta saatavana pyyhkeitten lisäksi saunatakki ja päähine. Severi-sarjaa on ollut saatavana sekä valmiina tuotteina että tarvikkeina. Materiaalina on luonnonvärinen perinteinen karkea rohdinpellava ja koristeena kansanomainen pellavanauha.

Tänä päivänä Severi-saunasarjan lisäksi Vuorelman valikoimiin kuuluu runsaasti erilaisia pyyhkeitä. Rita-pyyhe on uudelleen tuotantoon otettu malli 1960-luvulta uusissa väreissä. Uusimpia tuotteita ovat puuvillapellavaiset värikkäät Ruutupyyhkeet.

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat