Lämmöllä: Nuket ja pehmolelut

Unicef-nukke, Suomen UNICEFin Jyväskylän paikallisryhmä. Kuva: Jyri Karjalainen, Suomen käsityön museo 2010.

Nukeissa tiivistyy monta asiaa

Suomen UNICEFin Jyväskylän paikallisryhmä

UNICEFin paikallisryhmät tekevät ja myyvät käsin tehtyjä Anna ja Toivo räsynukkeja hyväntekeväisyyteen. Kaikki nuket tehdään saman kaavan mukaan, mutta ulkonäön ja -asun tekijä voi valita itse. Ostaessaan valmiin nuken ostaja adoptoi sen. Jokainen nukke saa henkilökortin, jonka tekijä täyttää nuken henkilötiedoilla ja omilla yhteystiedoillaan. Nuket ovat näin rekisteröityjä toisin kuin monet maailman oikeista lapsista. Mukana olevan postikortin uusi perhe lähettää nuken tekijälle, jotta tämä saisi tietää, mistä nukke on löytänyt kodin. Nukkien myynnillä kerätyillä varoilla hankitaan rokotteita maailman vähävaraisille lapsille. Suomen Unicefin paikallisryhmän kymmenet vapaaehtoiset lapsista eläkeläisiin ovat valmistaneet nukkeja satoja vuodesta 2002 lähtien.

Nukkien vastaanotto on ollut erinomainen. Nukeissa tiivistyy monta asiaa: toivon antaminen maailman lapsille, lasten rekisteröinnin ja henkilöllisyyden todentamisen tärkeys, maailmanlaajuisen rokotusohjelman tärkeys, sekä nuken tekijän ja saajan ilo.

Nukkeja menisi niin paljon, kuin ehtii tehdä

Helsingin UNICEF – Myötämäen nukketiimi

UNICEFin paikallisryhmien valmistamien ja myymien Anna ja Toivo -räsynukkien kampanjaidea on lähtöisin Italiasta. Nukkeja tehdään tällä hetkellä seitsemässä Euroopan maassa. Suomessa nukkekampanja lähti käyntiin Oulusta vuonna 2002. Vähimmäislahjoitus, jolla nuken saa adoptoitua, on 20 euroa. Tällä summalla UNICEF hankkii elintärkeät rokotukset yhdelle lapselle kuutta tappavaa tautia vastaan (jäykkäkouristus, polio, hinkuyskä, tuberkuloosi, tuhkarokko, kurkkumätä). 40 prosenttia maailman lasten rokotteista tulee UNICEFilta.

Helsingin Unicefin paikallisjärjestön Myötämäen nukketiimin kymmenkunta 15-80-vuotiasta nukentekijää on valmistanut räsynukkeja jo sadoittain. Nukkeja on myyty ystäville, työyhteisöjen jäsenille henkilökohtaisesti ja erilaisissa Unicefin tempauksissa ja myyntitapahtumissa: Nukkeja menisi niin paljon, kuin ehtii tehdä!

Unicef-nukke, Unicefin Myötämäen nukketiimi. Kuva: Kaija leppänen, marraskuu 2010.
Unicef-nukke, Unicefin Myötämäen nukketiimi. Kuva: Kaija leppänen, marraskuu 2010.
Kuva: Jyri Karjalainen
Kuva: Jyri Karjalainen

Yksi mummeli ehdotti nukkien tekemistä

Mummelit

Mummelit kokoontuvat noin kerran kuussa jonkun jäsenen kotona vaihtamassa kuulumisia käsityön kera. Yksi mummeli ehdotti Unicef-nukkien tekemistä ja muut innostuivat aiheesta. Kymmeneltä mummelilta, joiden ikä vaihteli 50-75 ikävuoden välillä valmistui vuoden 2010 maalis-marraskuun välisenä aikana yhteensä 70 nukkea. Nuket myytiin Joutsassa Hankaan kesätorilla ja Joutsan käsityökeskuksessa sekä Anu Pylsyn Joutsan myymälässä. Nuket otettiin vastaan lämpimän ihastuneina ja innostuneina.

Nyt on rovaniemeläisten vuoro auttaa

Lapin tekstiiliopettajat ry
Muurolan yläaste

Rovaniemi oli Unicef-kaupunki vuonna 2010. Unicef-nukkeja ja apupupuja valmistettiin useissa kouluissa ja yhdessä Unicef-ryhmän kanssa. Ohessa linkit sivuihin, joilta voi lukea ja katsella asiasta lisää.

www.kaspaikka.fi/koti/hperunka/kassyt/spr-vaatteet.htm

www.kaspaikka.fi/koti/hperunka/kassyt

Valmiit puput, Säynätsalon srk-kodilla, valmiina lähtemään Nepaliin. Säynätsalon alueseurakunnan lähetyspiirin väen neulomissa nutuissa ja kirjomissa naamoissa. Kuva (3.5.2010): Terhi Takkinen, lähetyssihteeri, Säynätsalon alueseurakunta, Jyväskylän seurakunta.
Valmiit puput, Säynätsalon srk-kodilla, valmiina lähtemään Nepaliin. Säynätsalon alueseurakunnan lähetyspiirin väen neulomissa nutuissa ja kirjomissa naamoissa. Kuva (3.5.2010): Terhi Takkinen, lähetyssihteeri, Säynätsalon alueseurakunta, Jyväskylän seurakunta.

Apua lapsilta lapsille

Jyväskylän seurakunta, Säynätsalon alueseurakunta, Lähetyspiiri

Säynätsalon alueseurakunnan työntekijäporukka keräsi tammikuussa 2010 varoja kummikohteeseen, Nepalin lastenkoteihin. Nepalissa on kolme Suomen Lähetysseuran tukemaa lastenkotia. Lähetyssihteeri Terhi Takkinen sai idean tehdä jotain yhteisprojektina peruskoulun alaluokkien kanssa Nepalin lastenkoteihin, ajatuksena ”lapsilta-lapsille”. Näin päädyttiin valmistamaan pehmopupuja tuomaan lohtua, tukea ja lämpöä sellaisille lapsille, joilla ei ole ollut turvallinen ja hyvä elämä. Muuratsalon koulun neljäsluokkalaiset ompelivat ja täyttivät puput, lähetyspiirin väki puolestaan neuloi pupuille puserot ja kirjoi niille silmät. Yhteensä noin 30 hengen porukalla, jonka ikä vaihteli 10-85 vuoden välillä, saatiin aikaan 25 pupua lastenkotien orpolapsille. Lapset piirsivät myös kuvia omasta elinympäristöstään, joita lähetettiin toisille katseltavaksi.

Osa pupuista lähetettiin postitse Nepaliin. Suurin osa annettiin nimikkolähettien mukana kuljetettavaksi. Piirustukset lähetettiin postitse ja valokuvia vaihdettiin sähköisesti yhteyshenkilön kanssa. Palaute oli vielä joulukuussa 2010 saamatta, johtuen pitkästä välimatkasta ja kuljetusten hitaudesta. Suurin lasti pupuja lähti Nepaliin vasta lokakuussa 2010.

Nepalin lapset ovat liikuttaneet mieliä Säynätsalon Lähetyspiirissä kovasti. Myös Muuratsalon koululaiset olivat hyvin kiinnostuneita projektista ja heitä kosketti kovasti halu auttaa lapsia toisenlaisissa olosuhteissa. Rakkaudellinen hyvän tekeminen on tullut monien sydämiin projektin myötä.

www.jyvaskylanseurakunta.fi/alueseurakunnat/saynatsalo/lahetys/

Halu opettaa antamista

Väinölän koulu

Väinölän koulun 5. ja 6. luokka Porissa on valmistanut 10 vuoden aikana neulottuja tilkkupeittoja, apupupuja ja viimeisimpänä Unicef-nukkeja. Projekti on saanut alkunsa opettajan omasta halusta auttaa ja opettaa myös oppilaille antamista ja myötäelämistä. Tilkkupeittoja on syntynyt kuluneina vuosina noin neljä ja pupuja ja nukkeja molempia noin kymmenen. Valmistajina on ollut noin 30, 10-12-vuotiasta oppilasta. Aikaansaannokset on viety Porin Punaiseen ristiin tai nukkeja myyvään lastentarvikeliikkeeseen ja myynnistä kertyneet tulot ovat toimitettu hyväntekeväisyysjärjestöille. Vastaanotto on ollut hyvä.

Sitä tehtiin, mitä oli pyydetty!

Liittyvät tekniikat
Neulominen
Ompelu
Liittyvät taitajat