Neulominen
Käsityötekniikat
Neulominen on tekniikka, jossa puikkojen avulla tehdään langasta silmukoita. Silmukat kerätään puikoille vierekkäin ja neule etenee kerros kerrokselta. Uusi kerros syntyy, kun lanka nostetaan yksitellen kaikkien silmukoiden läpi. Neulottu kappale on joustava, se venyy. Lisäämällä ja vähentämällä silmukoita neuleeseen saadaan muotoja.Neulominen
Puikoilla neulominen tuli Suomeen Keski-Euroopasta todennäköisesti 1600-luvun alussa. Neuleena valmistettiin pääasiassa sukkia, lapasia ja neulepaitoja. Sukkien neulomisesta tuli tärkeä elinkeino Naantalissa ja koko Varsinais-Suomessa. Edestä napitettu villaröijy ilmestyi umpinaisen villapaidan rinnalle vuosisadan loppupuolella. Esimerkiksi Turussa toimi useita ammatikseen neulovia röijynkutojia.
LAPASET
Etelä-Karjalassa, Suomenlahden saarilla ja itäisellä Uudellamaalla neulotut kirjolapaset liittyvät geometristen kuvioidensa perusteella Viron, Latvian ja Liettuan kirjokintaisiin. Samoja kuviomalleja on myös Ruotsissa Gotlannin neuleissa. Valkoisista neulesormikkaista tuli kansannaisten juhlakäsineet 1700-luvun puolivälistä lähtien.
Tietoa tekniikasta muualla
Rauhala, Anna. 2019. Neulonnan taito. Suomen Muinaismuistoyhdistys Kansatieteellinen Arkisto 59. Tampere (kirja)
Hailuotolaisen tikkuröijyn neulominen Aineeton kulttuuriperintö -sivuilla (www)
Onko sinulla tietoa tästä tekniikasta?
Kuvia
Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.