Pitsinnypläys

Käsityötekniikat
Nypläys on lankatekniikka joka muodostuu useasta langasta, joita kierretään ja palmikoidaan toistensa ympärille mallikuviota eli mynsteriä noudatellen.
TEKNIIKAT / Pitsinnypläys

Pitsinnypläys

Muurahaisenpolkuja ja harakanvarpaita -näyttely 2004-2005 Suomen käsityön museo

Nyplätyn pitsin työvälineitä ovat knypylät eli nypylät, joita Karjalassa nimitetään papeloiksi. Tavallisissa pitseissä nypylöitä on parillinen määrä, laanalankaisissa pitseissä laanalangalle varataan lisäksi 1-2 nypylää. Nypläyksessä tarvitaan myös tyynynomainen alusta, jonka päällä nyplääminen suoritetaan. Karjalassa on käytetty nyytinkirukkia, Länsi-Suomessa ja Uudellamaalla taas nypläystyynyä.

Varhaisimmat nyplätyt pitsit on valmistettu villa-, silkki- tai hopealangoista, joiden jälkeen pellava astui kuvaan. Langat kietaistaan pareittain nuppineulalla kiinni alustaan. Neuloja käytetään pitsin reunan säätelemiseen ja joidenkin lankojen risteyskohtiin. Länsi-Suomessa ja Uudellamaalla pitsejä nyplättiin mallien eli mynstereiden mukaan, mutta Karjalassa mynstereitä ei ole käytetty papeloitaessa eli nyplätessä.

Nyplätessä peruslyöntejä ovat puolenparinlyönti, puolentoistaparinlyönti eli liinalyönti ja kokoparinlyönti. Näitä lyöntejä yhdistelemällä ja lankapareja lisäämällä saadaan erilaisia ja erikokoisia pitsejä, karjalaisittain nyytinkejä. Palmikkoa saadaan lyömällä kokoparinlyöntejä peräjälkeen vähintään kolme kertaa. Puolestatoista parista muodostuu liinalyönti, joka näyttää kankaan palttinasidokselta. Lyömällä useita rinnakkaisia puolenparinlyöntejä saadaan verkkolyöntiä.

Tekniikkaan liittyvät artikkelit Craftstories-sivuilla

Pitsinnypläyksen historiaa

2014 Suomen Pitsinnyplääjät ry
Artikkelissa kerrotaan pitsinnypläyksen historiasta 1400-luvulta lähtien.

Nyytinkipitsin nypläys

Suomalainen kansallispuku -näyttely 2017 Taina Kangas, Suomen kansallispukukeskus
Katso video nyytinkipitsin nypläyksestä. Nyytinki on perinteinen karjalainen nyplätty pitsi.

Tietoa tekniikasta muualla

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.

Video

Kansallispuvuissa käytettyjä käsityötekniikoita osa 4: Pitsin nypläys. Video on kuvattu Suomalainen kansallispuku -näyttelyyn, joka oli esillä Suomen käsityön museossa 20.5.–3.12.2017. Kuvaus ja editointi: Ronan Browne/Full Focus Media