Muurahaisenpolkuja ja harakanvarpaita - pöytäliinoja Suomen käsityön museon kokoelmista (2004-2005)

Muurahaisenpolkuja ja harakanvarpaita -näyttelyssä 18.12.2004 – 6.3.2005 esiteltiin Suomen käsityön museon omiin kokoelmiin kuuluvia erilaisia ja eri aikakausilta peräisin olevia käsityönä valmistettuja pöytäliinoja sekä niihin liittyviä tarinoita, muistoja, kuvia ja käsityötekniikoita.

Kukikas tilkkupöytäliina.
Bertta Muurelan 1960-1970-lukujen vaihteessa valmistama pieni tilkkutyöliina tuolloin suosituksi tulleista Marimekon painokankaista. Kukallista Minttumaari-kangasta oli jäänyt tyttären itselleen valmistamasta puvusta. Reunapitsilangat ”Amerikan tuliaisia”. Kuva: Suomen käsityön museo / Anneli Hemmilä-Nurmi.

Muurahaisenpolkuja ja harakanvarpaita -näyttelyssä esitellään Suomen käsityön museon omiin kokoelmiin kuuluvia erilaisia ja eri aikakausilta peräisin olevia käsityönä valmistettuja pöytäliinoja sekä niihin liittyviä tarinoita, muistoja, kuvia ja käsityötekniikoita. Näyttelyssä kerrotaan myös pöytäliinojen käytön ja valmistamisen historiasta. Museon yli tuhannesta pöytäliinasta esillä on lähes kaksisataa.

Suomalaiset naiset ovat sukupolvien ajan kirjoneet, kutoneet, neuloneet ja ommelleet ilojaan ja surujaan pöytäliinoihin. Entisinä aikoina naisena olemiseen liittyi luonnollisena osana vaatteiden ja kodintekstiilien valmistaminen. Naisen elämänkaaressa liinojen valmistus on alkanut oman äidin tai varttuneempien naisten opastuksella hyvinkin varhaisella iällä. Kapiot olivat nuoren neidon taidonnäyte. Näyttelyn liinat kertovat sukupolvien tarinoita naisena olemisen iloista, suruista, unelmista ja pettymyksistä.

Näyttely pohjautuu Suomen käsityön museon pöytäliinoja koskevan näyttely-, tallennus-, tutkimus- ja konservointiprojektin tuloksiin. Projektiin liittyy myös näyttelyjulkaisu.

Näyttelyä on tukenut opetusministeriö.

Kiitos yhteistyöstä: Keski-Suomen museo, Museovirasto, Yksityiset lahjoittajat

Näyttelytyöryhmä: Reetta Karhunkorva, Marjo Kolu, Simo Kotilainen, Mikko Oikari, Reija Teerimäki, Anne Vesanto

Käsikirjoitus: Reetta Karhunkorva ja Reija Teerimäki

Visuaalinen ilme: Ville Raatikainen

Tekninen toteutus: Juhani Hagman, Anneli Hemmilä-Nurmi, Tauri Kankaanpää, Marjo Kolu, Simo Kotilainen, Johanna Kytölä, Sari Lepoaho, Maria Peni, Riitta Salmenoja, Anna Saruaho, Kirsti Vainio, Anne Vesanto, Marja Liisa Väisänen, Tuija Yli-Pelkonen

Liinojen konservointi: Johanna Kytölä, Leena Lehto, Maria Peni, Suvi Vesanen, Anne Vesanto

Liittyvät tekniikat
Pitsinnypläys
Liittyvät taitajat