Museo sai käyttöönsä kauniin tiilirakennuksen Lounaispuiston laidalta vastapäätä yliopistoa, sillä Jyväskylän kaupunki kunnostutti museoksi entisen kaupunginkirjaston. Se oli vuonna 1851 rakennettu valtion viljamakasiiniksi ja muutettu arkkitehti Wivi Lönnin suunnitelmien mukaan kirjastoksi vuonna 1915. Kunnostuksessa otettiin huomioon silloisen museotekniikan vaatimukset, mutta säilytettiin 1910-luvun tyyli.
Museon vastavalittuna henkilökuntana saimme ainutlaatuisen mahdollisuuden ryhtyä suunnittelemaan uuden museon toimintaa ja tyhjien tilojen käyttöä. Rajoituksia kuitenkin oli, sillä korjauksen suunnitellut arkkitehtitoimisto asiantuntijanaan Keski-Suomen museo oli rakennuttanut valmiit vitriinit kirjaston suuren salin ylä- ja alakertaan sekä päättänyt museon väreistä. Myöhemmin kaupungin rakennusmestarit olivat valmiita toteuttamaan meidän toivomuksiamme mm. valaistuksen täydentämisestä, vitriinien lisäämisestä ja rakennuksen salaojien korjaamisesta.
Tilojen käytöstä olimme varsin yksimielisiä. Ensimmäisen kerroksen suureen saliin päätettiin rakentaa museon perusnäyttely, keskimmäiseen ja ylimmäiseen kerrokseen vaihtuvat näyttelyt. Ensimmäisen kerrokseen rakennettiin myös kirjahyllyjä väliseininä käyttäen toimisto- ja työtiloja sekä kokous- ja sosiaalitilat. Alimmainen kerros varattiin kokoelmille ja amanuenssin työhuoneelle. Museonjohtajan työhuone sijaitsi ylimmässä kerroksessa.