Taito Helsky

Nykytoiminta

perustettu 1956
Helsingin käsi- ja taideteollisuus ry
Helsinki
Nykyisin Taito Etelä-Suomi

>> www.taitoetelasuomi.fi

Yhdistyksen toimipaikat

Helskyn toimisto, yrityspalvelut ja osa koulutiloista sijaitsee Malmitalossa. Taito-käsityökoulun toimintaa on lisäksi Viikissä, Paloheinässä ja Pohjois-Haagassa. Taito Shop Helsky sijaitsee Senaatintorin läheisyydessä, os. Aleksanterinkatu 26.

Koulut, kurssit ja muu koulutustoiminta

Käsityön taiteen perusopetus lapsille ja nuorille käynnistyi Helskyssä, Malmitalolla vuonna 1996. Taito-käsityökoulussa opiskelevat 5-16-vuotiaat lapset ja nuoret. Yhdistys aloitti Viikissä 6-12-vuotiaille suunnatun nikkariopetuksen vuonna 2007.

Aikuisten käsityökoulun opinnoissa ovat painoalueina ”esteettinen, visuaalinen ja kulttuurinen osaaminen, perinteen taitaminen, käsityöilmaisun kehittäminen sekä käsityöllisten tekniikoiden ja materiaalien hallinta”. Kokoontumiskerrat ovat 5 oppitunnin kokonaisuuksia. Opetus muodostuu kymmenestä opintokokonaisuudesta, jotka ovat yhteensä 500 tuntia käsityön taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaan.

Yhdistyksen toiminta painottuu perinteisen kudonnanneuvonnan sijaan laajaan kurssitoimintaan: ”Helsinkiläiset haluavat lyhyitä ja tehokkaita kursseja”. Kursseja on tarjolla esimerkiksi työpaikkaporukoille; kurssien aiheita ovat olleet mm. mosaiikki, huovutus ja kaislatyöt.

Taito-kurssit ryhmille.

Käsityöklubitoiminta: Neuleklubi, Entisten nuorten käsityöklubi ja Käsityöklubi puolestaan kokoontuvat kerran kuukaudessa lukuvuoden ajan.

Taito-yrityspalvelut: Taito-yrityspalvelut tarjoaa neuvonta-, tuotekehitys-, koulutus- ja markkinointipalvelujaan käsityöyrittäjien elinkeinotoiminnan kehittämiseksi. Neuvonnan puitteissa tehdään yhteistyötä YritysHelsingin kanssa sekä muiden alueella toimivien yritysneuvontaa tarjoavien tahojen kanssa. Taito-yrityspalvelujen konsultointi kohdistuu pääasiassa käsityötuotteentuotteen hinnoitteluun, markkinointiin, tuotekehitykseen sekä tuotannon suunnitteluun ja organisointiin.

Helsky-myymälä (Aleksanterinkatu 26)

Taito Shop Helsky sijaitsee nykyään (2013) aivan Senaatintorin kupeessa, Tuomiokirkkoa vastapäätä. Liikkeessä oleva tuotevalikoima edustaa erityisesti matkailijoille, suomalaista käsityötä ja tuotesuunnittelua. Yhdistys mainostaakin: liikkeessä on upea valikoima suomalaisen käsiteollisuuden helmiä ja alueellista taitoa, unohtamatta suomalaiseen kulttuuriin liittyviä perinteisiä tuotteita, jotka ovat syntyneet ympäröivästä luonnosta taitavien käsien ja oivallusten kautta.

Yhdessä OKRA:n myymälän kanssa muodostuu. CraftCorner eli ostospaikka ulkomaalaisille turisteille, kotimaan matkailijoille sekä paikallisille asiakkaille.

Okra-osuuskuntaan kuuluu yhdeksän taiteilijaa: keraamikkoja, taidekäsityöläisiä, korutaiteilija, lasinpuhaltaja sekä tekstiilitaiteilija. Esillä on uniikki- ja piensarjatuotantoa. Uusiutuvassa valikoimassa on koruja, sisustustuotteita ja taide- ja käyttöesineitä lasista, keramiikasta, huovasta ja kierrätysmateriaaleista.

”Käsityön ikkuna” –on Taito Shop Helskyn yhteydessä kuukausittain vaihtuva ikkunamyyntinäyttely, jossa käsityöyrittäjät esittäytyvät.

1990-ja 2000-luvun alun projekteja, hankkeita ja kehitystyö…

Mestariluokka ja Neule on irti!

Mestariluokkakoulutus: aiheita mm. 2000 vaatetus ja1997 käsinkudonnan tulevaisuus. Mestariluokkakoulutuksen jatkumona syntynyt Neule on irti –tapahtuma ja Neule on irti -tuotepaketit.

Yritysverstas

Yritysverstas-hanke 1995 alkaen, nelivuotinen (SKTM, A1064 Käta-liiton kokoelma, Helsky).

Filippiini-hanke

Helsky toteutti yhteistyössä paikallisten kanssa Filippiineillä käsityöyrittäjille suunnatun koulutushankkeen. Womens Associationin tiloissa naiset saivat koulutusta käsitöissä ja maataloudessa. Hanketta rahoitti Suomen ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyöosasto.

Iloa Iholle Taide- ja muotoilukasvatushanke

Lapset ja nuoret mukana World Design Capital Helsinki 2012 –ohjelmassa. ”Iloa iholle -hankkeessa kuvataide- ja käsityökoulujen oppilaat opettajineen tutkivat pukeutumisen, koristautumisen ja muodin visuaalisia viestejä käytännön kautta.”

Historia

Suur-Helsingin kotiteollisuusyhdistys ry 1957–1984

Perustaminen

>> Lue Helsingin käsi- ja taideteollisuusyhdistys ry. historiikki 50 v. 2007. (PDF)

Suur-Helsingin kotiteollisuusyhdistys ry:n perustamiskokous pidettiin 28.11.1956 ja toimintansa se aloitti vuoden 1957 puolella. Perustavassa kokouksessa yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin Olavi Laine. Perustamiskokouksessa olivat läsnä: Liisa Perkko-Toivio, Iida Ollila, Mirjam Laine-Juva, Sylvia Vannas, Katri Schildt, Kaija Karhunen, Lea Koivu, Lotta Ring, Reino Vuolanto, Kati Jormakka, Talvikki Lausala, Olavi Laine ja Yrjö Laine-Juva.

Perustamiskokouksessa valittiin johtokunta: Olavi Laine (pj),jäsenet: taiteilija Kati Jormakka, rouva Kaija Karhunen, rouva Lea Koivu, rouva Liisa Toivio, rouva Sylvi Vannas, varajäsenet: sisustusarkkitehti Åke Holmberg, rouva Liisa Rautaniemi ja varatuomari Pentti J. Saarikko. Sihteerikonsulentti: Kirsti Mäkelä.

Kotiteollisuusjärjestöjen Keskusliitto luovutti perustetulle yhdistykselle Kotien neuvonta-aseman kaluston ja malliston. Yhdistyksen jäsenmäärät olivat 1950–60-luvulla muutamia kymmeniä ja vuodesta 1976 lähtien jäsenmäärät ovat olleet nousussa.

Yhdistyksen tilat

Yhdistyksen ensimmäiset tilat olivat Kotiteollisuuden keskusliikkeen toimistossa Fredrikinkadulla. Yhdistyksen toiminnot alkoivat ns. kotien neuvonta-asemana. Tälle toiminnalle tilat löytyivät Iso-Roobertinkadulta, jossa toimivat leikkuupalvelu, pieni kutomo ja mallipalvelu. Vuosina 1963–1978 yhdistyksen toimisto ja keskikaupungin neuvonta-asema sijaitsivat Vuorikatu 4:ssä. Sieltä yhdistys muutti Arkadiankatu 16:een ja edelleen vuonna 1993 Mikonkadulle. Vuonna 1999 Helsky aloitti myymälätoiminnan Kämp-Gallerian uusissa tiloissa. Vuonna 2006 yhdistykselle ja myymälälle saatiin tilat Eteläesplanadi 4:stä, joka oli kolmen myymälän yhteisö; Okra (kymmenen käsityöläisen myyntiöyhtiö) sekä vaatedesignerit Iris Aalto, Tarja Niskanen ja Ilona Pelli lähtivät mukaan.

Nykyään Taito Shop Helskyn myymälä sijaitsee Aleksanterinkatu 26:ssa, Senaatintorin vieressä. Taitokeskus Helsky toimii Malmitalossa osoitteessa Ala-Malmintori 1.

Koulut ja kurssit

Kurssitoiminta on ollut alusta lähtien yksi yhdistyksen tärkeistä toimintamuodoista. Kursseja järjestettiin 1950-luvun alkuajoista lähtien. 1960-1970-lukujen vaihteessa kursseja järjestettiin hieman vähemmän ja kudonnan neuvontaan panostettiin enemmän.

» Huonekalujen kunnostuskurssista. (Kotiteollisuuslehdestä 2/1960, s.33.)

”Nykyinen, joidenkin käsityskantojen mukaan liian yksitoikkoisen tasomainen sisustustyyli, taloudellisuus ja ”tee se itse” -muotivirtaus ovat ainakin eräät ilmaistut syyt siihen, että kun Suur-Helsingin Kotiteollisuusyhdistys ja Nylands sv. Hemslöjdsförening yhteisesti järjestivät huonekalujen kunnostuskurssin, merkittiin se nopeasti täyteen innostuneita osanottajia sekä miehiä että naisia. Vaikka moderni sisustus on vallatessaan alaa vaatinut toisaalta kertakaikkista ympäristön muutosta, kaipaa toisaalta moni yhä kotinsa joitakin tutunomaisia vanhoja tyyliesineitä keventämään jyrkkää asiallisuutta, esineitä, jotka perintöarvonsa lisäksi ovat osoittamassa nykyisten kalustojen vahvat puolet, käytännöllisyyden ja harmonian. Varmaan siksi usealla kurssilaisella oli juuri mieleisensä tyylihuonekalu mukanaan, kun oli ensimmäinen kurssi-ilta syksyllä erään koulun veistoluokassa.

On myöskin lukuisia nuoria koteja, jotka on rakennettu vähässä ajassa melkoisin kieltäymyksin ja joissa lapset pieninä ja taitamattomina ovat käsitelleet kodin huonekaluja heille ominaisella tavalla. Niinpä kurssilaisten joukossa oli nuoria isiä ja äitejä, jotka todella halusivat oppia taloudellisesti korjaamaan kotinsa kaluston moitteettomaan kuntoon nyt, kun lapset olivat päässeet kouluikään.

Eräät lienevät lähteneet kursseille vain siksi, että halusivat omin käsin näperrellä jotakin, hangata vanhasta keinutuolista entisen maalin pois ja soinnuttaa sen uudella värillä paremmin nykyiseen ympäristöön. Siinä ohessa painui mieleen tietysti odotettua enemmän hyödyllistä tietoutta vastaisen varalle.”

(Kotiteollisuuslehdestä 2/1960, s.33.)

1970-luvun puolivälin jälkeen, kun valtionapu kasvoi, vuokrattiin entistä suuremmat kurssitilat ja kurssien lukumäärä kasvoi taas voimakkaasti. Pirtanauhakurssit olivat suosittuja 1970-80-luvuilla. Muita kursseja tuolloin olivat neulekinnaskurssit, fransukurssit, kankaankudonta ja pitsinnypläys.

1980-luvulla yhdistys kehitti käsityökerhoneuvontatoiminnan. Käsityöneuvontaa tarjottiin Helsingin alueella oleville yhteisöille – neuvontaa siis vietiin sinne, missä sitä tarvittiin kuten pankkeihin, vakuutuslaitoksiin, yrityksiin, taloyhtiöiden kerhoihin. Näissä kerhotoiminnoissa oli mukana harrastajia yhteensä 400-500 henkeä.

Yhdistyksen toiminnot ovat olleet laajat, se on keskittynyt toiminnassaan moneen muuhunkin kuin kudonnanneuvontaan. Esimerkiksi 1990-luvun puolivälissä oli tarjolla 25 käsityökerhoa ja lisäksi laajaa kurssitoimintaa. ”Helsinkiläiset haluavat lyhyitä ja tehokkaita kursseja”. (Taito 4/1994, 12-13.)

”Paikallinen piirre lienee myös se, että Taito Helsky tarjoaa asiakkaiden käyttöön vain yhdet kangaspuut. Tänä vuonna 50 vuotta täyttävä yhdistys on kehittänyt kudonnan sijaan muita käsityöpalveluja.”

(Taito 6/2006, 26-29.)

Vuonna 2006 perustettiin Käsityöklubi (ks. esim. Taito 6/2006, 26-29).

Lapset ja Helsky

Ennen varsinaisia käsityökouluja yhdistys järjesti jo 1950–60-luvuilla koululaiskursseja erityisesti loma-aikoina ja lauantai-iltapäivisin. Lapsille järjestettiin teemallisia kursseja myös 1970-ja 1980-luvuilla.

1996 Helskyssä käynnistyi taiteen perusopetus lapsille ja nuorille. 1990-luvun lopulla toimi projekti, jossa lapset ja nuoret kunnostivat Helskyn jakkaroita.

Neuvonta ja välitys

Kudonnanneuvonta aloitettiin 1960-luvulla. Tuolloin neuvonta-asemat olivat aluksi pieniä ja materiaalista oli pulaa. Neuvonta-asemia perustettiin alkuvuosina paljon ympäri kaupunkia, mutta ne lopettivat pian toimintansa kannattamattomina. Herttoniemessä toimi neuvonta-asema vuosina 1958-1964. Vuonna 1981 yhdistyksellä oli toiminnassa kaksi neuvonta-asemaa.

Yhdistykseen on kuulunut olennaisesti ammattilaisten koulutustoiminta, kuten Vaatetuksen mestariluokka -tapahtuma ja mestariluokkakoulutus. Vuonna 1995 käynnistettiin 4-vuotinen yrittäjäverstashanke, joka tarjosi käsityöyrittäjille oman keskustelu-, koulutus- ja toimintafoorumin atk-studioineen ja tietopankkeineen. 1994 yhdistyksessä aloitettiin käsityöyrittäjien elinkeinotoiminnan systemaattinen kehittäminen, mm. 1995 perustettiin nelivuotinen yritysverstashanke.

Helsky-myymälä

Vuonna 1973 yhdistys vuokrasi tilat myymälää varten Annakatu 6:sta. Uuden myymälän nimeksi tuli Helsky. Jo alusta alkaen Helsky -myymälällä oli oma erityinen toimintaperiaate: näyteikkuna ulkomaailmaan. Matkailijat saavat Helsingin yhdistyksen ja sen Helsky -myymälän kautta ensivaikutelmansa suomalaisten käsityötaidosta ja suomalaisesta muotoilusta. Enemmän kuin muualla maassa, Helsingissä alan yhdistyksen onkin oltava kansainvälinen, maailmalle suuntautuva. (Taito 4/1994, 12-13.)

Mattokutomo ja karstaamo: mattokutomossa valmistettiin (1975-) tilausmattoja ja mattoja myytäväksi Helskyyn.

Alueellinen erityisyys

Olemme tietyllä tavalla suomalaisen käsityön ikkuna,
toiminnanjohtaja Outi Hägg Helskystä.

(Taito 4/1994, 12-13.)

Nykyiset helsinkiläiset ovat suurimmaksi osaksi muuttaneet pääkaupunkiin muualta ja tuoneet omat käsityöperinteensä mukanaan, jonka he haluavat elvyttää uudelleen.

(Järvinen 1981, 21.)

Ulkomaalaiset saavat Helsingin yhdistyksen ja sen Helsky-myymälän kautta ensivaikutelman suomalaisten käsityötaidosta. Enemmän kuin muualla maassa, Helsingissä alan yhdistyksen onkin oltava kansainvälinen, maailmalle suuntautuva.

(Taito 4/1994, 12-13.)

90-luvun alussa Helskyn näyttelyistä oli paljon juttuja lehdissä: näyttelytoiminta oli tärkeä väylä solmia kotimaisia ja kansainvälisiä kontakteja; Helskyn toiminta tuli laajalti tunnetuksi.

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat