Nylands hantverk

Nykytoiminta

grundat 1943
Tammisaari
>> www.nylandshantverk.fi

Ruotsinkielinen yhdistys on perustettu vuonna 1982. Yhdistyksen kotipaikka on Tammisaaressa ja sen toimialueeseen kuuluvat Uudenmaan alueen ruotsinkieliset ja kaksikieliset kunnat.

Yhdistyksen toiminta perustuu käsityön edistämiseen – ammattina, kulttuurina ja osaamisena. Monipuolisten toimintojen avulla käsityö pidetään elävänä osana arkea ja käsityötaitoja pyritään siirtämään sukupolvelta toiselle.

Värikäs räsymatto rullalla.

Yhdistyksen toiminnan painopistealueita

Näyttelyt

Yhdistys järjestää näyttelyitä omassa Galleria Frössä, joka sijaitsee Porvoossa, Teetee-Shopin tiloissa. Näin käsityöläisille ja käsityöyrittäjille tarjotaan edullista näyttelytilaa. Tilan vuokraajat ovat yleensä yksittäisiä yrityksiä tai käsityöläisiä. Kesällä ja joulunaikaan tilassa on esillä ryhmänäyttelyitä.

Koulut ja kurssit

Yhdistys pitää tärkeänä ruotsinkielisten käsityökoulujen ylläpitoa, sillä näin käsityötaitoa viedään eteenpäin uusille sukupolville oppilaiden omalla äidinkielellä. Porvoossa toimii varsinainen käsityökoulu ja Sipoossa ruotsinkielinen lasten käsityökurssi. Yhdistys järjestää alan täydennys- ja jatkokoulutusta muun muassa lastentarhan- ja peruskoulujen opettajille. Kesäisin lapsille järjestetään leirimuotoisia kursseja. Yhdistyksellä on myös seniorikurssitoimintaa. Ruotsinkieliset neulekahvilat on yksi uusimmista toimintamuodoista. Kurssi- ja leiritoimintaa järjestetään yhteistyössä alueella toimivien yhdistysten ja oppilaitosten kanssa.

» Kraftfullt-hanke

Kiertonäyttely Kraftfullt – käsityökatselmukseen kutsuttiin käsityöläisiä ruotsinkielisten käsityöyhdistysten alueelta. Jurytetty näyttely esitteli eri tekniikoilla ja erilaisista materiaaleista valmistettuja käsitöitä ja taidekäsitöitä. Näyttelyyn osallistui 23 käsityöläistä Ahvenanmaalta, Pohjanmaalta, Turunmaalta ja Uudeltamaalta.

Työt näyttelyyn valitsi asiantuntija jury, jonka jäsenet olivat teollinen muotoilija Camilla Moberg, teollinen muotoilija ja hopeaseppä Mikael Nygård sekä tekstiilisuunnittelija Elina Rebers. Kaikki näyttelyn työt edustivat onnistunutta yhdistelmää taidokkaasta käsityöstä ja hyvästä muotoilusta, ne ovat samalla yllättäviä, ajankohtaisia ja heijastavat tämän päivän arvoja.

Kraftfullt-näyttely oli ruotsinkielisten käsi- ja taideteollisuusyhdistysten yhteisnäyttely. Osallistujat ovat Nylands hantverkin, Åbolands hantverkin, Ålands Slöjd & Konsthantverkin ja Österbottens hantverkin jäseniä. Yhdistykset halusivat projektin kautta kannustaa käsityöläisiä innovatiivisuuteen, tuotekehitykseen ja verkostoitumiseen sekä uusien yhteyksien luomiseen. Näyttely kiersi vuosien 2011-2012 aikana Uudellamaalla, Turunmaalla, Ahvenanmaalla ja Pohjanmaalla. Keväällä 2013 näyttely oli esillä Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.

Yhdistys on mukana Konstrundan – avoimet ateljeet-tapahtumassa. Konstrundan avaa taiteilijoiden, muotoilijoiden ja käsityöläisten työhuoneet yleisölle. Tapahtuma järjestetään samanaikaisesti Pohjanmaalla, Turunmaalla, Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla. Tapahtuma tarjoaa kävijöille mahdollisuuden tutustua tekijöihin ja teoksiin: kuvataiteesta käsityöhön, valokuvista videotaiteeseen, siinä ympäristössä, jossa työtä tehdään.

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat