Lämmöllä: Villasukat

Kuva: Jyri Karjalainen

Haluan osoittaa vangeille sitä rakkautta, jota olen itse saanut Jumalalta

Kansan Raamattuseura

30.4.2005 jo yli 80-vuotias Kyllikki Sundgren Kotkasta toi arasti Ilkka Puhakalle kymmenen paria kutomiaan sukkia toivoen, että veisimme ne hänen lahjanaan vangeille Venäjälle. Kyllikki muisti ajat, jolloin villasukkia tehtiin sotien jälkeen niitä tarvitseville ja haluttiin siten osoittaa rakkautta ja välittämistä. Hän koki että sukkien kutominen on ainoa tapa miten hän voi tukea työtämme vankien parissa ja olla mukana siinä. Hän halusi osoittaa vangeille sitä rakkautta, jota hän oli itse saanut Jumalalta. Hän oli itse kehrännyt sukkien langat siskonsa omistamista lampaista ja toivoi, että antaisimme ne köyhistä köyhimmille vangeille. Nämä sukat Ilkka Puhakka ja Pepe Tolonen veivät kaksi viikkoa myöhemmin Velskin vankilaan unohdetuille vangeille. Kotimatkalla miehet päättivät haastaa työn tukijat kutomaan tuhat paria sukkia vangeille.

Villasukkia, joita on tullut Suomesta, Ruotsista, Sveitsistä, Kyprokselta, Israelista ja erityisesti Itävallasta, on valmistettu Kansan Raamattuseuran kautta 18 683 paria ja osa suoraan, yhteensä 19 000 paria. Sukkien tekijät ovat olleet iältään laidasta laitaan, nuorista vanhuksiin.

Venäjän arktisten alueiden vangit saavat sukat aina henkilökohtaisesti Kansan Raamattuseuran vangeille pitämissä tilaisuuksissa ja saajille kerrotaan aina mistä sukat tulevat ja miksi, eli rakkauden lahjana. Vastaanotto on ollut loistava! Sukat eivät lämmitä vain jalkoja vaan saajien sydämiä. Että yksinkertaisesti joku kaukainen, tuntematon ihminen voi välittää heistä niin paljon, että kutoo heille sukat. Köyhimmät vangit ovatkin yleensä unohdettuja, joita kukaan ei käy katsomassa.

www.kansanraamattuseura.fi

Pietarin katulapset innoittajana

Jyväskylän seurakunta, Palokan alueseurakunta, Lähimmäisen kahvitupa

Kuusitoista vuotta sitten ryhmä innostuneita palokkalaisia seurakuntalaisia haki muotoa matalan kynnyksen keskustelevalle ryhmätoiminnalle, joka kantaisi oman kortensa myös hyväntekeväisyydelle. Samaan aikaan, kun idea kyti palokkalaisten mielissä, vasta paikkakunnalle eläkepäiviään viettämään muuttaneella diakonissa Maija-Liisa Laapotilla oli samanlaisen toiminnan ajatus mielessään Hyvinkäältä ja Tampereelta mukaan tarttuneena. Näistä lähtökuopista Lähimmäisen kahvitupa sai alkunsa. Kun hyväntekeväisyyskohdetta mietittiin, oli Pietarin katulapsityö ollut näkyvästi esillä televisiossa. Tämä ohjelma oli jäänyt erityisesti Taulumäen kirkossa suntiona palvelleen ja kahvituvan perustajajäseniin kuuluvan Hilkka Sulkusen mieleen. Näin Pietarin katulapsityö valikoitui avustuskohteeksi. Villasukkien, lapasten, pipojen ja kaulaliinojen neulomisen rinnalla on alusta asti ollut myös Äiti Teresa -peittojen tekeminen. Tämä peittolappujen neulominen soveltuu monille niistä, jotka syystä tai toisesta eivät koe villasukkien (tai muiden villavaatteiden) tekemistä omakseen.

Peittoja valmistuu 4-5 kpl ja villasukkia 250-300 paria vuosittain. Ryhmään kuuluu noin 13-18 henkilöä, jotka ovat iältään 70-85-vuotiaita. Avun kohteena ovat Pietarin lastensuojelusäätiön työ piirissä olevien katulapsien, turvakotilapsien, päiväkeskuslapsien ja kummiperheiden lisäksi Äiti Teresan aloittaman auttamistyön kohteet Intiassa.

Teresa-peitot postitetaan Helsinkiin Äiti Teresan sisarille, mistä ne aikanaan matkaavat eteenpäin tarvitsijoille. Katulapsityölle menevät tuotteet toimittaa perille Kansan Raamattuseurassa työskentelevä Tuija Pennanen, joka työkseen toimii linkkinä ja koordinaattorina Kansan Raamattuseuran ja Pietarin lastensuojelusäätiön välillä. Vastaanotto perillä on ollut lämmin, ilahtunut, kiittävä ja jopa ihmettelevä.

Kuva: Jyri Karjalainen
Radio Deihin saapuneita sukkapareja. Kuva (lokakuu 2009): Juhani Säilä (Patmos Lähetyssäätiö).

Sukkien saajat olivat onnellisia ja sen näkee myös kuvista

Radio Dei

Radio Deillä oli loka-marraskuussa 2009 Paljaat Varpaat -kampanja, johon kuuntelijat osallistuivat itse neulomalla tai ostamalla neulottuja sukkia. Radio Deissä oli mietitty keinoa, jolla voisi olla innostamassa kuuntelijoita osallistumaan. Sukkien neulominen tuntui sopivalta tavalta ja tulos yllätti positiivisesti.

Sukkaparit neuvottiin lähettämään postitse Radio Deille, jossa ne laskettiin ja sukkien kunto tarkistettiin. Sukkapareja tuli Radio Deille yhteensä 10.000 ja sukat toimitettiin Patmos Lähetyssäätiön järjestämän Operaatio Joulun lapsen kautta Romanian ja Moldovan köyhimmille lapsille. Sukkien valmistajia oli ehkä n. 4000 iältään laidasta laitaan.

Villasukkien neulojat olivat todella sydämellään mukana. Sukkapaketissa oli usein mukana kortti, joka viesti rakkaudesta ja välittämisestä. Projekti on ollut todella tarpeellinen. Sukkien saajat olivat onnellisia ja sen näkee myös kuvista.

www.radiodei.fi

Työporukalla sukkia pakolaisleirin lapsille

Jyväskylän työ- ja elinkeinotoimiston työntekijät

Jyväskylän työ- ja elinkeinotoimiston työntekijät innostuivat vuonna 2006 neulomaan lasten villasukkia lähetettäväksi pakolaisleirillä asuville lapsille Libanonissa. Tämänkin projektin alkuinnostajana toimi Vaaka ry.

Kymmenkunta iältään noin 35-55 -vuotiasta toimiston työntekijää neuloi vuoden aikana 52 paria sukkia, jotka lähetettiin ensin Turkuun ja sieltä Vaaka ry:n toimesta eteenpäin Libanonin pakolaisleireille.

Kuva: Jyri Karjalainen
Sivarisukkia, kuvattu tammikuussa 2011, kuvaaja Saana Sandholm. Keräyksen järjestäjä Saana Sandholm.

Tuntemattomalle sivarille

Saana Sandholmin sukkatempaus

Sukkia neulotaan, muttei aina kenelle tahansa tuntemattomalle. Auttamishaluun vaikuttaa paljon avustuskohde. Sotilaskotiliitto täyttää vuonna 2011 90 vuotta ja haluaa juhlavuoden kunniaksi lahjoittaa jokaiselle varusmiespalvelukseen astuvalle nuorelle miehelle ja naiselle villasukat, jotka väriltään sointuvat maastopukuun. Tavoitteena on neuloa n. 25 000 sukkaparia.

Kaikki sukkien neulojat eivät kuitenkaan halunneet ottaa osaa tähän Tuntemattoman sotilaan villasukat -operaatioon. Yhden aktiivisen naisen, Saana Sandholmin, aloitteesta myös siviilipalvelusmiehille ja totaalikieltäytyjille kerätään 2500 sukkaparia, lapasia, lapasia tai kaulahuiveja – ilman väritoiveita.

Aiheen pääsivu
LIITTYVÄT PROJEKTIT TAI NÄYTTELYT

Liittyvät tekniikat
Neulominen
Liittyvät taitajat