Unto Ylitolva

"Perustiedot keramiikasta hän oppi Pentikillä, jossa hän työskenteli sekä dreijauspuolella että studiossa. Ylitolva kävi ensimmäisen Posiolla järjestetyn keramiikkakoulun vuonna 1985. "

Unto Ylitolva

keraamikko
TAITAJAT / keraamikko

Unto Ylitolva, keraamikko

Poron jäljillä -haastattelu 2005 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Pot Nova -yritys on perustettu vuonna 1991. Unto Ylitolvan perustamassa yrityksessä työskentelee vuonna 2007 hänen lisäkseen kaksi työntekijää: vaimo Helena ja vävy Marko Alaste. Yrityksen toimitilat ja myymälä sijaitsevat Posiossa Tolvan kylällä. Vaikka Untosta odotettiin vanhempien maatilalle jatkajaa, toisin kävi. Nyt navetta on toisenlaisessa käytössä. Monia ammatteja kokeiltuaan keraamikon työ tuntui hänestä omimmalta. Perustiedot keramiikasta hän oppi Pentikillä, jossa hän työskenteli sekä dreijauspuolella että studiossa. Ylitolva kävi ensimmäisen Posiolla järjestetyn keramiikkakoulun vuonna 1985. Samana vuonna hän hankki konepuusepän koulutuksen.

Pentikillä Unto Ylitolva teki kuviointeja käsin piirtämällä tai maalaamalla. Piirtämisestä pitäneelle Untolle työskentely oli mielenkiintoista, koska ei tarvinnut tehdä yhtä ja samaa. Oman yrityksen perustamiseen innosti Topi Pentik, jonka kanssa tehtiin sopimus alihankintatöistä. Sen rinnalle oli aloitettava omaa tuotantoa. Nykyään tuotannossa on noin 200 erilaista tuotetta. Osa tuotteista on käyttötavaraa, osa uniikkituotantoa.

Tolvan kylän myymälässä käy vuosittain yli 10 000 asiakasta. Pot Novan tuotteita on myynnissä pelkästään omissa toimitiloissa, jälleenmyyjiä niillä ei ole. Poikkeuksena on Oulun käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen myymälä, jossa on myynnissä Bothnia Design-tuotemerkillä keraaminen Poro. Poron ideasta Ylitolva kertoo:

”Esimerkiksi tuota poroahan kehittelin monta vuotta. Kun tuolla pohjoisessakin kävi ja näki niitä muovisia poroja niin tuli mieleen, että eikö tuota voisi tehdä jotenkin muuten…”.

Tietoa taitajasta

Nimi
Unto Ylitolva

Paikkakunta
Posio

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.