Tidi Fohlin

"Rakukeramiikan tekeminen ja opettaminen omille oppilaille on erityisen lähellä sydäntä. Tidin keramiikkatöissä näkyy entisen kirjankuvittajan jälki, pienet yksityiskohdat ja tarina. Tidin keramiikkaa ei voi katsoa ilman hymyä suupielissä. "

Tidi Fohlin

keraamikko
TAITAJAT / keraamikko

Tidi Fohlin, keraamikko

Saaristolaiskäsityö-dokumentointi 2003 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Hitsaajan lasit, suojarukkaset ja savuiset tunnelmat ovat tuttuja Emäsalolaiselle taidekeraamikko Tidi Fohlinille. Rakukeramiikan tekeminen ja opettaminen omille oppilaille on erityisen lähellä sydäntä. Tidin keramiikkatöissä näkyy entisen kirjankuvittajan jälki, pienet yksityiskohdat ja tarina. Tidin keramiikkaa ei voi katsoa ilman hymyä suupielissä. Ihmiset elämäntarinoineen ja eläimet niitä Tidi tekee. Koirat ovat olleet mukana Tidin eri elämänvaiheissa, lapsuudesta tähän päivään saakka. Koirat näkyivät kuvituksissa, koirat näkyvät keramiikassa, Tidin koiratyöt vetoavat asiakkaisiinkin, sillä niistä näkee että ne on tehty tunteella. Tidin uusimmat työt ovat pienipäisiä ja suurivartaloisia hellyttäviä ihmishahmoja, jotka vievät katsojan mukanaan mielikuvasta toiseen.

Tidi käyttää töissään sekä suomalaista että espanjalaista savea, johon on lisätty samottia. Vaikutteita omiin töihinsä Tidi ottaa läheltä ja kaukaa. Rakutekniikka ja japanilaisten keraamikkojen filosofia, erehtymättömyydestä mietityttää, toisaalta Kreetan Minolainen kulttuuri viehättää omalla keramiikan teon taituruudellaan. Tidillä on hauskoja muistoja monilta näyttelymatkoiltaan eri puolille Suomea ja pohjoismaihin. Kun taiteilijaystävien kanssa on matkattu pystyttämään näyttelyitä, ovat henkilöautot olleet ”pullollaan” keramiikkaa. Tulevaisuuden haaveissa siintää joskus vuosi pelkästään taiteelliselle työskentelylle ilman antoisaa, mutta voimia vievää opetustyötä. Tidi on mukana monitoimihenkilönä teatteriprojekteissa ja Porvoon kulttuurielämässä Tidin sydäntä lähellä on tällä hetkellä Taidetehdas ja sen kohtalo.

Tietoa taitajasta

Nimi
Tidi Fohlin

Paikkakunta
Emäsalo, Porvoo

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.