Raine Asikainen

"Asikaisen erityisosaamisalue on kuitenkin kidelasitustekniikka, jonka taitajia Suomessa on vain muutamia. Keraamikon koulutus, jatkuva lisäkouluttautuminen ja pitkällinen kokemus takaavat tuotteiden tasalaatuisuuden."

Raine Asikainen

keraamikko
TAITAJAT / keraamikko

Raine Asikainen, keraamikko

Saaristolaiskäsityö-dokumentointi 2002 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Paraisten Mielisholmassa keraamikko Raine Asikaisen käsissä muovautuvat jo perinteiset Paraisten purje-mukit. Asikaisen erityisosaamisalue on kuitenkin kidelasitustekniikka, jonka taitajia Suomessa on vain muutamia. Keraamikon koulutus, jatkuva lisäkouluttautuminen ja pitkällinen kokemus takaavat tuotteiden tasalaatuisuuden. Omassa pihapiirissä sijaitsevan työpajan tietokoneohjattu keramiikan polttouuni on tärkeä työväline kidelasitekeramiikan onnistumisen kannalta. Kaikkea keramiikkaa Asikaisen ei tarvitse nykyään markkinoida itse, vaan kidelasitekeramiikkaa markkinoi sekä kotimaahan että kansainvälisille markkinoille Nokialainen tmi Kirsikas.

Asikainen muistelee kuinka monet saariston ja rannikon kesätapahtumat tuli kierrettyä myymässä tuotteita kahdeksankymmentä ja yhdeksänkymmentäluvuilla. ”Aika monta vuotta kierrettiin saaristossa käsityöläiset kimpassa kenellä veneitä oli niin sitten oli bändi matkassa ja nukketeatteri. Kokonaisvaltainen juttu, mentiin tonne ulkosaaristoon satamiin missä oli tapahtumia.” Käsityöläisillä oli muutenkin epävirallista yhteistoimintaa, ei projektien organisoimaa. Silloin tällöin vielä erilaisia talkoita viritellään. Nykyään suuri osa keramiikasta myydään yritysten liikelahjoiksi ja myyntityö tapahtuu suoraan yrityksille. Asikaisella on myös jälleenmyyjiä ja oman työpajan yhteydessä on myymiö, jossa vierailee kesäisin matkailijoita. Asikainen pohtii vielä keskustelun lopuksi: ” Tuntuu että yhteiskunta koettaa jollain lailla poistaa kaiken sellasen vaihtoehtos jutun, et jos joku edustaa vähän semmosta lievääkään vaihtoehtosuutta. Mä oon sen kattonut niinkun vähän velvollisuudeksenikin pitää tätä yllä vaikka tää käsityöläisyys on niinkun aivan järjetöntä taloudellisesti.”

Tietoa taitajasta

Nimi
Raine Asikainen

Paikkakunta
Parainen

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.