Pirkko Hemmi

"Värien ohella Hemmin huopatuotteet tunnistaa herkistä käsin - tai konekirjonnalla tehdystä koristelusta. Huovutettujen tuotteiden ohella Hemmi valmistaa fleeceasusteita ja -päähineitä."

Pirkko Hemmi

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Pirkko Hemmi, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2005 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Rovaniemeläinen Pirkko Hemmi on toteuttanut haaveensa yhdistämällä käsityöläisyyden ja lastentarhanopettajan ammatit. Vaikka yksi Hemmin lapsuuden haaveista olikin käsityönopettajan ammatti, hän meni lukion jälkeen Torniosta Etelä Ruotsiin kesätöihin ja opiskeli siellä lastentarhanopettajaksi. Opintojen jälkeen tuli koti-ikävä ja oli päästävä takaisin Suomeen. Onneksi töitä löytyikin Rovaniemen suunnalta. Elämä sujui, elämänkumppani löytyi ja perustettiin perhe, johon syntyi kaksi tytärtä.

Jossain taustalla eli edelleen haave käsityöalan opinnoista. Pirkko Hemmi luki vuonna 1995 Lapin kansasta ilmoituksen monimuoto-opiskelumahdollisuudesta Tervolan käsityöalan oppilaitoksessa. Haave oli aika toteuttaa, kun opinnot oli mahdollista suorittaa työn ohella. Aluksi Hemmin tavoitteena oli artesaanin tutkinto, mutta into opiskeluun oli niin suuri, että hän jatkoi opintojaan ja valmistui vuonna 2000 artenomiksi.

Lastentarhanopettajan työtä Hemmi ei halunnut missään vaiheessa jättää ja uusista käsityötaidoista onkin ollut lasten kanssa työskennellessä paljon hyötyä. Käsityöalan yrittäjäksi Hemmi uskalsi ryhtyä vuonna 2003 oltuaan ensin vuorotteluvapaalla ja osallistuttuaan Lapin käsi- ja taideteollisuus ry:n järjestämään Incentive-innovaatiot hankkeeseen. Hankkeessa käytiin läpi kannuste- ja työsidonnaiseen matkailuun liittyvien käsityötuotteiden ja palveluiden kehittämistä ja markkinointia erityisesti Lapin alueella.

Huovutuksesta tuli Pirkko Hemmille läheisin tekniikka jo opiskeluaikana. Hän suunnittelee ja toteuttaa omat tuotteensa pääasiallisesti suomenlampaan villasta ja luonnonläheisistä väreistä. Hemmin tuotteet ovat tarkkaan mietittyjä kodin käyttö – ja koristetekstiilejä, asusteita ja pukeutumiseen liittyviä tuotteita. Töissä olevat kuvioaiheet löytyvät usein luonnosta. Värien ohella Hemmin huopatuotteet tunnistaa herkistä käsin – tai konekirjonnalla tehdystä koristelusta. Huovutettujen tuotteiden ohella Hemmi valmistaa fleeceasusteita ja -päähineitä.

Jälleenmyyjiä tuotteilleen Pirkko Hemmi on kartuttanut vähitellen. Suurin osa myyntipaikoista sijaitsee Pohjois-Suomessa. Hemmin mielestä on tärkeää tuntea omat jälleenmyyjät, jotta osaa tarjota oikeita tuotteita oikeaan aikaan ja oikeaan paikaan. Asiakaspalautteen kuuleminen suoraan sekä asiakkailta, että tuttujen jälleenmyyjien kautta on välttämätöntä tuotekehittelyn ja valmistuksen kannalta. Tilaustöitä tehdessä tuotetta suunnitellaan vuoropuheluna asiakkaan kanssa. Tämän vuoksi myös enemmän aikaa vievät tilaustyöt hyödyttävät tuotesuunnittelua yleisemminkin. Pirkko Hemmi on välillä käynyt itsekin myymässä tuotteitaan tutussa käsityöliikkeessä, säilyttääkseen suorat kontaktit asiakkaisiinsa. Tulevaisuus näyttää hyvältä yhdistelmältä: palkkatyötä lastentarhanopettajana ja luovana käsityöyrittäjänä.

Tietoa taitajasta

Nimi
Pirkko Hemmi

Paikkakunta
Rovaniemi

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.