Marjatta Magga

"Jokaiseen nutukaspariin Marjatta paneutuu kuin tekisi jalkineita itselleen tai omille rakkailleen. Sydän on mukana työssä, jossa materiaalina on poro. "

Marjatta Magga

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Marjatta Magga, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2006 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Marjatta Magga, enontekiöläinen saamenkäsityön taitaja muistelee aikaa ennen moottorikelkkoja, kun ajoporot olivat arkipäivää:

”Kun menimme naimisiin, kelkkapuvutkin tehtiin itse, kun ei silloin vielä ollut ostopukuja. Käyttöasut ja jalkineet ja puvut olen tehnyt alusta pitäen. – Näinä vuosina olen varmaan eniten näitä nahkatöitä tehnyt ja nutukkaat ne on erityisesti minun intohimo.”

Jokaiseen nutukaspariin Marjatta paneutuu kuin tekisi jalkineita itselleen tai omille rakkailleen. Sydän on mukana työssä, jossa materiaalina on poro. Poroemäntä ja saamenkäsityön artesaani pitää itseään etuoikeutettuna, kun saa elää oman maailmankatsomuksen mukaista elämää. Siihen kuuluvat rinnakkain luonto, käsityöt ja porot. Hän toivoo, että pohjoinen elämäntapa toisi tulevaisuudessa elannon myös omille pojille. Pojat ovat kasvaneet poromiehiksi jo pienestä pitäen ja jatkavat vanhempiensa ammattia.

Marjatta oli itse vuosien mittaan suorittanut monia saamenkäsityön kursseja. Saamenkäsityön artesaanin tutkinnon hän suoritti vuonna 1994. Saamenkäsityöperinteen säilyttäminen ja taitojen välittäminen tuleville sukupolville on Marjatalle tärkeää. Hän on opettanut monilla kursseilla muun muassa nutukkaiden ja kintaiden valmistusta sekä kangaspuilla kudontaa. Museokurssilla hän itse oppi, miten tärkeää on työtapojen, tekniikoiden ja mallien tallentaminen.

Tietoa taitajasta

Nimi
Marjatta Magga

Paikkakunta
Enontekiö

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.