Linnea Ponku

"Vaikka käsityöt eivät Ponkulle ole koskaan olleet pääasiallinen toimeentulon lähde, niiden tekeminen on toiminut vuosikymmenten aikana tärkeänä sivutulojen tuojana. Käsityö on säilynyt Ponkun harrastuksena aina viime vuosiin saakka."

Linnea Ponku

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Linnea Ponku, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2007 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Vuotsolainen Linnea Ponku syntyi 1920-luvun lopulla poroperheeseen Sodankylän Korvasen kylään. Ponkun elämän varrelle on kertynyt monenlaisia muuttoja ja muutoksia. Korvasen kylältä tie vei ensin perheen mukana Orposen kylälle, josta edelleen Ponkun kylään. Ponkusta jouduttiin muuttamaan sodan vuoksi pois aluksi lähiseudulle evakkoon ja myöhemmin Ruotsin puolelle yhdeksäksi kuukaudeksi. Ponkuun päästiin sodan jälkeen takaisin, mutta nykyiselle asuinpaikalle Vuotsoon perhe muutti vuonna 1963, kun Lokan tekoallasta alettiin täyttää vedellä vuonna 1964.

Pitkän elämänsä aikana Linnea Ponku on ehtinyt nähdä elämää ja tehdä monenlaisia töitä. Omat vanhemmat ja sukulaiset, eletty elämä ja Ivalossa käyty talouskoulu ovat opettaneet paljon. Työskentely kokkina uittotyömaalla, lastenhoitajana, kotiapulaisena, metsätöissä ja poronhoitotöissä ei ole tuntunut vaikealta, sillä kaikki työt ovat olleet juuri siihen hetkeen sopivia. Käsitöitä Ponku kertoo oppineensa tekemään lapsena kotonaan. Hänen oma äitinsä oli taitava karva- ja nahkatöiden tekijä. Niin säpäkkeet eli poron koipinahasta valmistetut säärisuojat, peskit eli porontaljasta valmistetut turkit kuin karvakengätkin valmistuivat oman perheen lisäksi myös tilaustyönä muille.

Vaikka käsityöt eivät Ponkulle ole koskaan olleet pääasiallinen toimeentulon lähde, niiden tekeminen on toiminut vuosikymmenten aikana tärkeänä sivutulojen tuojana. Käsityö on säilynyt Ponkun harrastuksena aina viime vuosiin saakka. Vaikka monet käsityötaidot tuli vuosien aikana opittua, niin karvakenkien valmistaminen tuntui niin vaikealta, ettei niiden tekemistä pystynyt oppimaan. Karvakengän kuupiminen eli kärjen ompelu ja muotoilu tuntui Linneasta mahdottomalta. Sen sijaan kaavojen mukaan valmistettuja aamutossuja on kyllä tullut tehtyä vuosien mittaan kymmeniä ja taas kymmeniä pareja.

Viime vuosina Linnea Ponku on valmistanut Vuotson kylällä sijainneisiin käsitöiden ja matkamuistojen myyntipisteisiin pipoja, vanttuita, pääpantoja, erilaisia huovasta ja porontaljasta valmistettuja pusseja ja aamutossuja. Omista taloustöistään Ponku on huolehtinut korkeasta iästään huolimatta. Lumityötkin ovat pitäneet kuntoa korkealla. Kaikkien talous- ja muiden töiden lisäksi on käsillä aina pitänyt olla, ja pitää edelleenkin olla, jotain muutakin tekemistä.

Tietoa taitajasta

Nimi
Linnea Ponku

Paikkakunta
Vuotso, Sodankylä

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.