Taito elää: Liiketoiminta

Perinteisesti kotiteollisuuden tuotteita oli myyty markkinoilla, joita pidettiin lähes kaikissa suuremmissa kaupungeissa. Maaseudulla kotiteollisuustuotteiden kulkukauppa oli yleistä.

Merkittävä käsi- ja taideteollisuusyhdistysten toiminnan muoto on ollut oma liiketoiminta. Yhdistykset ovat pyrkineet harjoittamaan kotiteollisuustuotteiden, käsityötarvikkeiden ja raaka-aineiden kauppaa toimintansa alusta saakka. Käsityökeskuksissa myydään käsityömateriaalin lisäksi monesti paikallisten käsityöläisten tuotteita.

Yhdistysten yritystoiminta alkoi elävöityä ja modernisoitua 1970-luvun loppupuolella, jolloin tuotteiden määrä kasvoi ja yhteyksiä käsityöläisiin, taiteilijoihin ja alueellisiin toimijoihin lisättiin. Nykyään yhdistykset harjoittavat liiketoimintaa erillisissä Taito Shop -myymälöissä.

Vuonna 2000 Suomen noin 207 000 pienyrityksestä oli käsityöyrityksiä noin 13 000. Siitä huolimatta käsityö ei ole elinkeinona merkityksetön, sillä alalla on runsaasti myös kulttuurisia ja sosiaalisia merkityksiä. Käsityöyritysten laskettiin vuonna 2002 työllistävän noin 30 000 ihmistä.

Aiheen pääsivu
LIITTYVÄT PROJEKTIT TAI NÄYTTELYT

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat