Kikka Laakso

"On mielenkiintoista aina oppia uutta ja olla mukana erilaisissa kehitystöissä. Aina pitää olla monta asiaa vireillä eri suuntiin. Ei näitä kaikkia töitä jaksaisi, jos ei tuo luonto olisi lähellä."

Kikka Laakso

sarvi- ja luutyöntekijä
TAITAJAT / sarvi- ja luutyöntekijä

Kikka Laakso, sarvi- ja luutyöntekijä

Poron jäljillä -haastattelu 2006 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Ivalolainen käsityöntekijä Kikka Laakso tuntee hyvin poronsarven ominaisuudet ja käsin kaivertamisen tekniikat. Käsityöläisyys ammattina ei ole ollut Kikalle itsestäänselvyys, sillä hänellä oli myös monipuolinen kaupallinen koulutus. Omaa uraa etsiessään Kikka opiskeli saamenkäsityön kovien materiaalien artesaaniksi. Ivalon Lemmenjoelta löytyi elämänkumppani ja Kikka muutti porotilalle emännäksi. Oma yritys ja verstas on rakentunut nykyiseen muotoon vuosien myötä ja yhteydenpito muihin luutyöntekijöihin on auttanut konehankinnoissa. Suosituimpia Kikan valmistamia tuotteita ovat riipukset ja rintanauhat, joissa on noitarumpukuvioita.

Kikka on yhdistänyt poroperheen elämään lastenhoidon, käsityönteon, yrittäjyyden, yhdistystoiminnan ja monet muut työtehtävät. Hän on opastanut ulkomaisia ryhmiä Siidassa ja läheisellä poromatkailutilalla. Useana vuonna Kikka on käynyt joulumessuilla ja myyntimatkoilla Keski-Euroopassa. EU:n myötä helpottuneet tullimuodollisuudet ovat madaltaneet kynnystä osallistumiseen.

Pohjoisimman Lapin Leader -hankkeen vetäjänä Kikka Laakso oli keväästä 2005 huhtikuun loppuun 2007 saakka. Työkenttä eli pohjoiset toimijat olivat hänelle entuudestaan tuttuja. Monia uusia hankkeita on lähtenyt liikkeelle. Yksi niistä on Sisnaa poronnahkaa –hanke Saamelaisalueen koulutuskeskuksen tiloissa. Kikka pohtii:

”On mielenkiintoista aina oppia uutta ja olla mukana erilaisissa kehitystöissä. Aina pitää olla monta asiaa vireillä eri suuntiin. Ei näitä kaikkia töitä jaksaisi, jos ei tuo luonto olisi lähellä”.

Tietoa taitajasta

Nimi
Kikka Laakso

Paikkakunta
Ivalo

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.