Kauko Raatiniemi

"Puutyöt, pienistä korvakoruista suurempiin töihin tehdään koneiden avulla käsin. Käytössä ei ole laseria eikä vesileikkuria. Pienimpiäkin viimeistelyhiontoja ohjaa käsi ja ihmissilmä. "

Kauko Raatiniemi

puutyöyrittäjä
TAITAJAT / puutyöyrittäjä

Kauko Raatiniemi, puutyöyrittäjä

Poron jäljillä -haastattelu 2005 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Kädentaidot ovat olleet Kauko Raatiniemen hallussa jo pienestä pojasta lähtien. Jo kouluaikana tuli opettajalta kiitosta siisteistä sormiliitoksista. Koulun jälkeen Raatiniemi oli töissä yli kaksikymmentä vuotta metsäntutkimuslaitoksella, jossa työ oli mielenkiintoista ja haastavaa. Käsityön pysyi kuitenkin koko ajan palkkatyön ohessa Raatinimen rakkaana harrastuksena. Vuonna 1980 Kauko Raatiniemi perusti Wood Jewel –yrityksen, jota hän hoiti päätoimensa ohella. Lopullisen päätöksensä irrottautua turvallisesta leipätyöstään ja ryhtyä käsityöalan yrittäjäksi Raatiniemi teki vuonna 1994. Alussa toimittiin autotallissa ja yritys työllisti Raatiniemen itsensä lisäksi myös toisen työntekijän. Yritys kehittyi nopeasti 1990-luvun puolivälistä lähtien Kymmenen vuotta aloituksesta, vuonna 2005, työntekijöitä Kaukon Wood Jewelissä oli noin 25. Työntekijät ovat eri ikäisiä Kolarilaisia. Vuonna 2011 Irma-vaimo, perheen Tuomas-poika ja Tuomaksen avovaimo Heidi ovat mukana yrityksen toiminnassa.

Puutyöt, pienistä korvakoruista suurempiin töihin tehdään koneiden avulla käsin. Käytössä ei ole laseria eikä vesileikkuria. Pienimpiäkin viimeistelyhiontoja ohjaa käsi ja ihmissilmä. Nykyisissä tiloissa matkailijat pääsevät näkemään puutöiden ja puukkojen valmistusta. Monet linja-autoryhmät ovat saaneet tuntea lämpimän vastaanoton tutustuessaan yrityksen toimintoihin. Kaukon motto onkin: ”Tässä yritystoiminnassa on tärkeää positiivisuus ja on toimittava sillä tavoin että jää hyvä mieli”. Raatiniemi tuntee vastuun myös työllistäjänä: ”Myös työntekijöillä on oltava turvallinen hyvä olo.”

Eläimet kuviona – avaimenperissä, keittovahdeissa, pullonsulkijoissa, lautasliinatelineissä – kaikki luonnon raaka-aineista, visakoivusta, raidanjuuripahkasta. Puukot, kuksat… ” No ideat kuule aina tupsahtaa jostain.” kertoo Kauko Raatiniemi. Asiakkaat ovat myös kovasti apuna kehitystyössä. Kuten toiminnan alussa, vuonna 2011 yrityksen tuotanto tapahtuu Kolarissa ja myyntipisteitä on useita. Verstas ja kahvio/myymälä sijaitsevat E8-tien läheisyydessä ja uusimpia toimipisteitä on avattu Kolarin rautatieasemalle, Äkäslompoloon ja Leville. Raatiniemen periaatteena on, että tuotantoa pitää koko ajan uudistaa. ”Kun tekee työtä hyvällä mielellä, niin kyllä se asiakkaillekin välittyy”, pohtii Raatiniemi.

Tietoa taitajasta

Nimi
Kauko Raatiniemi

Paikkakunta
Kolari

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.