Katja Magga

"Karva- ja nahkatyöt, luutyöt, hapsujen solmimiset, hopeatyöt ja lapinpukujen ompelu ovat niitä taitoja, jotka välittyivät ennen perimätietona sukupolvelta toiselle. "

Katja Magga

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Katja Magga, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2007 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Vuotsolainen Katja Magga on kasvanut lapsuutensa poroperheessä (eli porosta pääasiallisen toimeentulonsa saavassa perheessä) Inarin Kutturassa ja opiskellut saamenkäsityötaitoja aikuisiällä. Poronhoitajan koulutus ja Norjan Kautokeinossa suoritettu saamenkielisen lastentarhanopettajan koulutus ovat antaneet Maggalle laaja-alaisen saamen kielen ja kulttuurin tuntemuksen. Norjassa saamenkieli- ja kulttuuri oli kaiken oppimisen perustana, ja lastentarhanopettajan koulutuksessa luonnonmateriaalien käyttäminen itsestäänselvyys.

Kipinä saamenkäsityötaitojen oppimiseen jäi lapsuudesta, kun isän äiti, eli ahku näytti pienelle tytölle saamenkäsityön alkeita. Taidot kuitenkin unohtuivat kouluvuosien myötä. Myöhemmin Katja Maggalle eri materiaalien ja tekniikoiden tuntemus on karttunut muun muassa Saamelaisalueen koulutuskeskuksen järjestämien kurssien avulla. Taitoja opittuaan, Katja on kaivanut esille mummolta perinnöksi jääneet karva- ja nahkatöiden kaavat. Häntä ovat kiinnostaneet saamenkäsitöissä niiden monipuolisuus ja tekemiseen kiinteästi liittyvä oman kulttuurin tunteminen. Karva- ja nahkatyöt, luutyöt, hapsujen solmimiset, hopeatyöt ja lapinpukujen ompelu ovat niitä taitoja, jotka välittyivät ennen perimätietona sukupolvelta toiselle. Naisten ja miesten pauloja Katja on tehnyt kokeilemalla ja kirjojen avulla hän on opetellut sekä helmikirjontaa että hopealankatöitä.

Nykyään Katja Magga työskentelee Vuotsossa sekä lasten että vanhusten parissa. Molemmista ikäryhmistä löytyy innokkaita saamenkäsityön oppijoita. Monet nykyiset eläkeläiset jäivät lapsuudessaan saamenkäsityötaitojen oppimisessa väliinputoajiksi. Kansa- ja kansalaiskoulussa opetettiin yhtenäiskulttuuria, jolloin saamenkieli ja kulttuuri haluttiin häivyttää. Katja Maggaa onkin kiitelty siitä, että hän on palauttanut eläkeläisille mieleen lapsuudesta tuttuja taitoja ja tekniikoita.

Katja haluaa omien lastensa omaksuvan saamelaiskulttuurin ja kielen. Luonnonmukaisen ja vuodenkiertoon sopeutuneen elämätavan omaksuminen toteutuu poroperheessä kuin huomaamatta. Perheen työt ja toimet mukautuvat porojen elämään.

Tietoa taitajasta

Nimi
Katja Magga

Paikkakunta
Vuotso, Sodankylä

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.