Juha Niemimaa

"Lähinnä se, että pyrkii oleen ittelleen rehellinen tässä työssä, ei huijaa itteään. Ei tieten tahtoen päästä käsistään semmosta esinettä, missä on jotain muttii."

Juha Niemimaa

keraamikko
TAITAJAT / keraamikko

Juha Niemimaa, keraamikko

Saaristolaiskäsityö-dokumentointi 2002 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

”Tää on omalla nimellä, että tää on vaan keramiikkapaja Juha Niemimaa. Onhan tässä ajatellu kaikkee hienoo ”Sea potteryy” ja kaikkee tällasta näin. Mää oon yleensä aina kuitenkin päätynyt siihen, että ei nimellä sillai oo niin hirveesti merkitystä. Että kyllä se on sitten tuote ja miten sä tuot sen esille ja puhutteleeks se ketään. Kyllähän sitä kulisseilla voi pienen aikaa duunata ihan mitä vaan, ei se pitkälle pidä. Lähinnä se, että pyrkii oleen ittelleen rehellinen tässä työssä, ei huijaa itteään. Ei tieten tahtoen päästä käsistään semmosta esinettä, missä on jotain muttii.” Itsenäinen työskentely ja luova hulluus ovat Juha Niemimaan, Korppoolaisen keraamikon mielestä käsityöläiselämän hyviä puolia. Toimeentulon epävarmuus ja kiireisen työnteon kausiluontoisuus vaikeuttavat toisaalta luomistyötä. Elämän realiteetteihin kuuluvat sähkölaskut ja vuokrat, ruokaakin on ostettava. Korppoossa aurinko kuitenkin paistaa, jos ei muuten niin Juha synnyttää auringon dreijaamalla, myös matkailijoiden iloksi. ”Aurinko. Tässä on. Ja tää on itse asiassa ensimmäinen mun tosi positiivinen esine. Mää tulin lomalta, niin heti ensimmäisenä päivänä. Oli vaan niin hyvät fiilikset. Hyvä loma ja -. Paja täynnä maksavia asiakkaita että se meni koko kesä niillä. Tää on vasta, vajaa vuoden vanha tuote. Se vaan tuli, kyllä se vaan, siinä oli symboliikkaa, kyllähän noita aurinkoja on ollu iät ja ajat. Että oli vaan niin hyvät fiilikset.” Keraamikon toimeentulo muodostuu monista eri osasista ja työpäivät venyvät usein pitkiksi. Omasta kunnosta on muistettava pitää huolta, sillä hankalat työasennot ja stressi kuluttavat elimistöä.

Meri ja luonto, kuten esimerkiksi Kökarin saaren karujen kallioiden historialliset kertomukset vaikuttavat monin tavoin Niemimaan töihin ja työskentelyyn. Niemimaa on ollut mukana vuosien mittaan monien musiikki- ja elokuvatapahtumien järjestämisessä, aina eivät pelkkä savi ja keramiikka siis riitä.

Tietoa taitajasta

Nimi
Juha Niemimaa

Paikkakunta
Korppoo

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.