Jouko Hiltunen

"Sarvitöiden oppimiseen tarvittiin aikaa ja taitoa ja sopivaksi väyläksi todettiin oppisopimuskoulutus. Näin Jouko Hiltunen kouluttautui artesaaniksi luutyön alalta."

Jouko Hiltunen

luutyöntekijä
TAITAJAT / luutyöntekijä

Jouko Hiltunen, luutyöntekijä

Poron jäljillä -haastattelu 2006 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Puusepän ja artesaanin koulutuksen omaava Jouko Hiltunen toimii Lauri-tuotteilla luutyöntekijänä. Hiltusen työura ei ratkennut aivan itsestään. Työtä hakiessaan Lauri tuotteet oli Hiltusen pitkällä listalla ensimmäisenä, sillä puutyöt kiinnostivat, mutta sarvi- ja luutyönteon määrästä yrityksessä hänellä ei ollut tietoakaan. Ensimmäisellä työnhakukerralla yritykseen oli juuri palkattu uusi harjoittelija ja Hiltusta pyydettiin ottamaan yhteyttä uudelleen vuoden päästä. Kun Hiltunen palasi uudelleen asiaan vuoden kuluttua, hänet palkattiin yritykseen. Samalla tulevaisuuden ura alkoi hahmottua. Sarvitöiden oppimiseen tarvittiin aikaa ja taitoa ja sopivaksi väyläksi todettiin oppisopimuskoulutus. Näin Jouko Hiltunen kouluttautui artesaaniksi luutyön alalta.

Lauri-tuotteet Oy:llä pääasiallisena materiaalina käytettävä poronsarvi on haasteellinen materiaali. Materiaalin soveltuvuus eri tuotteisiin on tunnettava tarkoin. Samasta aineesta, eli sarvesta, syntyvät niin pienet kevyet korut kuin vahvat ja painavat puukonvarret. Kaiverrus on yksi sarvityön mielenkiintoisimmista ja raskaimmista tekniikoista. Kaivertajalta vaaditaan tarkkaa silmää, kaivertimen eli stikkelien hallintaa ja taiteellista silmää. Omasta kunnostaankin on pidettävä huolta. Parasta Lauri-tuotteilla työskentelyssä on työvaiheiden monipuolisuus. Kun on vähän työntekijöitä, saa ja joutuu tekemään kaikkea. Koko päivää eivät kädet ja niska kestäisi kaivertamista, joten vaihtelua tulee sarvien paloittelusta, muotoilusta, hiomisesta ja puutöiden teosta. Tuotteisiin käytettävän sarvimateriaalin hankkimisessa tarvitaan taitoa. Raaka-aineeksi käytettävä sarvimateriaali ostetaan kilohinnalla, joten valinta on tehtävä tarkkaan, ettei makseta turhasta.

Tietoa taitajasta

Nimi
Jouko Hiltunen

Paikkakunta
Rovaniemi

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.