Jouko Eskelinen

"Jouko Eskelinen toimii koneellisen muokkauksen asiantuntijana vuonna 2006 alkaneessa Sisnaa-poronnahkaa -hankkeessa, jonka tarkoituksena on helpottaa porontaljaa ja sisnanahkaa työssään käyttävien käsityöläisten muokkauksen vaikeinta vaihetta."

Jouko Eskelinen

nahanmuokkaaja
TAITAJAT / nahanmuokkaaja

Jouko Eskelinen, nahanmuokkaaja

Poron jäljillä -haastattelu 2005 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Veikko ja Aino Eskelisen vuonna 1951 perustama yritys Kemin Nähkatarvike Oy aloitti toimintansa Kemissä valmistamalla nahkalaukkuja, käsineitä ja porotossuja. Kemissä yrityksellä oli oma myymälä, mutta suurin osa tuotteista myytiin toreilla ja markkinoilla. Erityisesti poronkoipinahoista valmistettuja tossuja ostettiin matkamuistoksi. Nykyiselle toimipaikalle Keminmaalle yritys siirtyi 1960, jolloin muun toiminnan ohella kokeiltiin kymmenen vuotta sikalaa. Siitä luovuttiin 1970-luvun alussa ja tiloista rakennettiin uudenaikainen muokkaamo. Porontaljojen muokkaamoja on Suomessa kymmenkunta.

Kemin Nahkatarvikkeessa muokkaukseen tarvittava tieto on hankittu vähitellen. Koneita ja laitteita on kehitelty muun muassa Keski-Eurooppaan suuntautuneiden opintomatkojen perusteella. Internetissä jaetaan tietoa niin poron- kuin muiden eläinten teurastuksen jälkeisestä oikeasta käsittelystä. Jouko Eskelinen toimii koneellisen muokkauksen asiantuntijana vuonna 2006 alkaneessa Sisnaa-poronnahkaa -hankkeessa, jonka tarkoituksena on helpottaa porontaljaa ja sisnanahkaa työssään käyttävien käsityöläisten muokkauksen vaikeinta vaihetta.

Yrityksen perustajien pojat Juhani, Seppo ja Jouko ovat jatkaneet Kemin Nahkatarvikkeen toimintaa. Vuoteen 1990 yritys teki matkamuistoja ja porotossuja sekä näiden lisäksi riista- ja kotieläinnahkojen muokkausta.

Parhaimmillaan matkamuistojen valmistus on työllistänyt parisenkymmentä työntekijää.

Tietoa taitajasta

Nimi
Jouko Eskelinen

Paikkakunta
Keminmaa

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.