Hilkka Sara

"Hilkka Sara valmistaa perinteisen mallisia verkatilkuin koristeltuja vasannahkalakkeja tilauksesta. Oman perheen käyttöön on suunniteltu erilainen uudempi vasannahkalakin malli: 'pitäähän sitä käsityöläisen uudistaa tuotantoaan'."

Hilkka Sara

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Hilkka Sara, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2006 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Hilkka Sara perheineen asuu Lisman porokylässä Ivalossa. Hilkka Sara on oppinut jo lapsesta saakka ompelemaan porontaljaa ja poron sisnanahkaa. Materiaalit on osattava ottaa porosta oikeaan aikaan. Pehmeät ja lämpimät vasannahkalakit saadaan valmistettua korkeintaan kolmen viikon ikäisen vasan taljoista heti alkukesällä. Hilkka Sara valmistaa perinteisen mallisia verkatilkuin koristeltuja vasannahkalakkeja tilauksesta. Oman perheen käyttöön on suunniteltu erilainen uudempi vasannahkalakin malli: ”pitäähän sitä käsityöläisen uudistaa tuotantoaan”.

Nutukkaista kauneimmat tulevat Hilkan mielestä purkakarvaisista poronkoipinahoista. Elokuun alussa purkakarvassa oleva poro on juuri vaihtanut niin sanotun vanhan karvan pois ja uusi sileä karva on kasvamassa tilalle. Kiiltävimmillään olevia koipinahkoja on aina oltava varalla juhlanutukkaiden materiaaliksi.

Saralla on kokemusta juhla-asujen valmistuksessa yhdessä tyttäriensä kanssa. Koko perheen naisten yhteinen projekti oli, kun vanhin tytär meni naimisiin kesällä 2005. Puku tehtiin yhteistyönä. Hilkan vastuulla oli vuotakenkien valmistus sekä morsiamelle että sulhaselle. Hilkka ompeli morsiamen lakin ja morsian itse teki huivin ja takin. Takin helman eli komean nauhoista ja verasta ommeltavan hulpan teki toiseksi nuorin tyttäristä Magreta. Juhla-asun valmistaminen koostuu monesta pienestä osasta. Suuritöiseksi yksityiskohdaksi Hilkka mainitsee hulpan ompelun, se kun voi olla ympärysmitaltaan jopa kolmekymmentä metriä pitkä ja siihen ommellaan yhdessä veran kanssa kymmeniä koristenauhoja.

Tietoa taitajasta

Nimi
Hilkka Sara

Paikkakunta
Lisma, Ivalo

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.