Helge Mattsson

"Muutaman vuoden aikana kipsilintujen tekemisestä on muodostunut Helgen pääasiallinen ammatti ja maanviljelys on saanut jäädä taka-alalle. "

Helge Mattsson

kipsinmuotoilija
TAITAJAT / kipsinmuotoilija

Helge Mattsson, kipsinmuotoilija

Saaristolaiskäsityö-dokumentointi 2002-2003 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Luonto ja erityisesti lintujen tarkkailu on kiinnostanut jo pienestä pojasta pitäen Helge Mattssonia Houtskäriläistä käsityöläistä, kipsilintujen tekijää. Houtskärin saari on otollinen paikka lintutarkkailijalle, sillä monet muuttolintulajit lentävät juuri saaren yli keväisin ja syksyisin. Lapsesta saakka oli myös selvää, että Helge Mattssonin tuleva ammatti on maanviljelijä. Ei ole ollut helppo prosessi että vuosikymmenien aikana lintujen piirtäjästä harrastaja ornitologista, maanviljelijästä on tullut ammattimainen kipsilintujen tekijä, käsityöläinen. Helgen lintuja, esikuvansa kaltaisia kipsimalleja ostavat niin keräilijät, matkailijat kuin luonnontieteilijät. Muutamat koulut ovat ostaneet opetusmateriaalikseen kokonaisia lintuasetelmia täytettyjen lintujen sijaan.

Mattssonin perheen toimeentulo tulee useista eri lähteistä, maanviljelystä, puutarhatuotteista ja kipsilinnuista. Muutaman vuoden aikana kipsilintujen tekemisestä on muodostunut Helgen pääasiallinen ammatti ja maanviljelys on saanut jäädä taka-alalle. Ainoastaan kasvihuoneviljely ja kukkien kasvatus ovat merkittäviä toimeentulon antajia. Maanviljelyyn liittyvät Eu-säännösten muutokset ja niiden myötä tukien romahtaminen vaikutti Helgen ratkaisuun lopettaa viljely. Työtä riittää aamusta iltaan, vielä nytkin sillä pienimuotoinen viljely, kasvihuoneet ja tuhansia lintuja käsittävä kipsilintujen vuosituotanto vaativat kukin oman aikansa. Onneksi vuonna 2003 syntynyt Elisabeth-tytär ja vaimo ovat muistuttamassa, että käsityöläisenkin on pidettävä itsestään huolta ja loma-ajat ovat tärkeitä. Perhe on nykyään mukana myös pari kertaa vuodessa järjestettävillä Forma-messuilla ja muilla mantereelle suuntautuvilla messu- ja markkinointimatkoilla.

Tietoa taitajasta

Nimi
Helge Mattsson

Paikkakunta
Houtskär

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.