Ensi Aikio

"Pusseja ja kauniita tinalankakirjonnalla koristeltuja rannekoruja Aikio valmistaa yhtä hyvin kotona pöydän ääressä, linja-auton kyydissä kuin matkoilla rakkaimpien harrastusten pariin pilkkimään tai onkimaan eri puolille Suomea."

Ensi Aikio

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Ensi Aikio, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2006 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Sisna eli pajun- ja koivunkuorella perinteisesti parkittu poronnahka on inarilaisen saamenkäsityöläisen Ensi Aikion mieluisin käsityömateriaali. Perinteiset säilytys- ja kuljetuspussit eli kahvi-, sokeri- ja suolapussit Aikio neuloo eli ompelee perinteisten kaavojen mukaan. Pussinpohjan kaarteeseen tarvittava poimutuksen määrä syntyy sormituntumalla. Etupistoilla nurjalta puolelta ommeltavat pussit koristellaan joko sisna- tai verkatereellä. Pussit suljetaan punotuilla nahkanyöreillä. Pusseja ja kauniita tinalankakirjonnalla koristeltuja rannekoruja Aikio valmistaa yhtä hyvin kotona pöydän ääressä, linja-auton kyydissä kuin matkoilla rakkaimpien harrastusten pariin pilkkimään tai onkimaan eri puolille Suomea.

Omista poroista löytyy materiaali sisnatöihin. Nahan muokkaaminen alusta loppuun on raskasta työtä. Aikio on mukana Sisnaa – poronnahkaa -hankkeessa, jonka tarkoituksena on löytää koneista apua raskaimpiin sisnanahan muokkausvaiheisiin. Kemin nahkatarvikkeesta Jouko Eskelinen on perehdyttänyt hankkeen opettajat, Ensin Aikion yhtenä heistä, sisnan ja taljan muokkausta helpottavien koneiden käyttöön. Hanke on alkanut vuonna 2006 ja innokkaita käsityöläisiä kursseilla on paljon.

Tietoa taitajasta

Nimi
Ensi Aikio

Paikkakunta
Inari

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.