Elvi Saravuoma

"Taljasta ja nahasta kehiteltiin ja kaavoitettiin yksilöllisiä pukineita: liivejä, laukkuja, päähineitä, hameita ja säärystimiä. Ensimmäiset prototyypit Elvi valmisti itse, jonka jälkeen alihankkijat valmistivat tuotteet valmiiden kaavojen mukaan. "

Elvi Saravuoma

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Elvi Saravuoma, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2005 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Ranuan Saariharjun kylällä koko ikänsä yrittäjänä toiminut Elvi Saravuoma on nykyisin eläkkeellä. Vaiherikas elämäntyö alkoi hänen isänsä perustamassa sekatavarakaupassa. Ammattitaitoa lisätäkseen Elvi kävi kirjanpitokurssin, suoritti kauppiastutkinnon ja valmistui kauppateknikoksi vuonna 1972. Monet kurssit ovat tyydyttäneet jatkuvaa tiedonjanoa. Vaikka Elvi ja hänen miehensä kokeilivat työtä T-kauppiaana Oulunsalossa, he palasivat jatkamaan uraa sekatavarakauppiaana kotikylällään. Toimialaa laajennettiin ja mukaan tuli huoltoasema ja baari.

Velhonkontti ky perustettiin vuonna 1990. Tarkoitus oli myydä matkailijoille ranualaisia, luonnontuotteista valmistettuja laadukkaita ja yksilöllisiä tuotteita. Kaikki ideat eivät lähteneet liikkeelle innovatiivisista nimistä huolimatta. Puukko oli nimetty Velhon nirhauskaluksi ja hilloja kutsuttiin kullankeltaisiksi erämaasoiden herkuiksi. Porontaljoja markkinoitiin aluksi pieninä palasina, persletteinä eli takapuolen lämmittiminä. Tämän jälkeen aloitettiin suunnittelu ja yhteistyö rovaniemeläisen taideateljeeyrittäjän kanssa. Taljasta ja nahasta kehiteltiin ja kaavoitettiin yksilöllisiä pukineita: liivejä, laukkuja, päähineitä, hameita ja säärystimiä. Ensimmäiset prototyypit Elvi valmisti itse, jonka jälkeen alihankkijat valmistivat tuotteet valmiiden kaavojen mukaan. Porontaljatuotteet ovat olleet lähellä Elvin sydäntä:

”Minä olen monet kerrat ollut yksinäni ja vielä yhden aikaan yöllä liitellyt taljoja ja puhunut siinä: ”Miten sinä olet kaunis!”.”

Asuja ja porotuotteita on esitelty kotimaan lehdistössä ja suoraan asiakkaille. Yrityksen huipputapahtumiin lukeutuu Suomen 80-vuotisjuhliin liittynyt muotinäytös joulupukin kanssa Budapestissa. Jatkajaa innokkaalle yrittäjälle tarvittaisiin.

Tietoa taitajasta

Nimi
Elvi Saravuoma

Paikkakunta
Ranua

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.