Christer Nynäs

"Vähitellen Christer huomasi ettei leikki-ikä ollut vielä ohi, vaan kahden käsityökurssin jälkeen vuonna 1991 hän perusti vaimonsa Camillan kanssa Hantverkarlyan-nimisen puuleluja valmistavan yrityksen."

Christer Nynäs

puuseppä
TAITAJAT / puuseppä

Christer Nynäs, puuseppä

Saaristolaiskäsityö-dokumentointi 2003 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Christer Nynäs sai lapsena isältään lahjaksi puisen kirstun ja jo tuolloin päätti oppia itsekin valmistamaan samanlaisen. Kesti kauan ennen kuin toive toteutui, mutta nyt isänkin taidotkin ovat ylittyneet. Peruskoulun jälkeen Christer kouluttautui sekä maatalousalalle ja metsätalousteknikoksi ja oli jonkin aikaa koulutustaan vastaavassa työssä. Koko ajan tuntui, että jotain omaa pitäisi yrittää. Christer pohtiikin suomen kielen sanaa yrittäjä – sitä se todella on yrittämistä. Vähitellen Christer huomasi ettei leikki-ikä ollut vielä ohi, vaan kahden käsityökurssin jälkeen vuonna 1991 hän perusti vaimonsa Camillan kanssa Hantverkarlyan-nimisen puuleluja valmistavan yrityksen. Lähtökohtana oli valmistaa puusta kestäviä perusmuotoisia leluja kovaan käyttöön. Aluksi leluja ja muita puutuotteita markkinoitiin markkinoilla ja erilaisissa myyntitilaisuuksissa. Vuonna 1996 alkoi varsinainen laajempi toiminta kun perhe sai rakennettua ”uusvanhan” asuinrakennuksen nykyiselle paikalleen. Tuolloin tuotteita esiteltiin Forma-messuilla ja ensimmäiset jälleenmyyjät ottivat leluja myyntiin. Hantverkarlyan on erikoistunut tuotannossaan pääasiallisesti erilaisiin autoihin ja lentokoneisiin. Tuotekehittely on jatkuvaa, vaikka uusia malleja ei oteta tuotantoon kovin usein. Jokaisen tuotteen valmistusprosessi täytyy harkita tarkkaan, sillä jokainen ylimääräinen työvaihe lisää kustannuksia. Työn jälki on korkeatasoista ja Christerin tuotteet saaneet kiitosta hyvästä viimeistelytyöstä. Pienten lasten leluja suunniteltaessa täytyy muistaa tuoteturvallisuuslainsäädäntö, jonka toteutumista valvoo ja testaa kuluttajavirasto.

Yritys valmistaa myös mittatilauksena ikkunoita ja ovia vanhoihin peruskorjauskohteisiin. Perheen lapset ovat olleet mukana yrityksen toiminnoissa, niin markkinoinnissa kuin tuotetestauksessa. Nyt kymmenvuotias Anton-poika seuraa isänsä jälkiä, sillä hänellä on jo muutama oma tuote joiden myyntituoton hän saa itselleen ja säästökohteena on uusi pyörä.

Tietoa taitajasta

Nimi
Christer Nynäs

Paikkakunta
Eugmo, Larsmo

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.