Arja Kustula

"Kustula taitaa poronnahan parkitsemisen, muokkaamisen ja ompelun. Viime vuosina hän on kuitenkin keskittynyt porosta saatavien kovien materiaalien: luun, sarvien, kynsien ja hampaiden työstämiseen."

Arja Kustula

saamenkäsityöläinen
TAITAJAT / saamenkäsityöläinen

Arja Kustula, saamenkäsityöläinen

Poron jäljillä -haastattelu 2006 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Vuotsolainen artesaani Arja Kustula pitää omalla kylällään valtatie 4:n varressa Sompion Lahja ja Koru -liikettä. Saamenlipun värein maalattu myymälärakennus kiinnittää ohikulkijoiden huomion. Liikkeessä vieraileekin paljon matkailijoilta eri puolilta maailmaa.

Vuosien mittaan Arja Kustula on kartuttanut käsityötaitojaan kymmenien kurssien avulla. Kustula taitaa poronnahan parkitsemisen, muokkaamisen ja ompelun. Viime vuosina hän on kuitenkin keskittynyt porosta saatavien kovien materiaalien: luun, sarvien, kynsien ja hampaiden työstämiseen. Metsästystä ja luonnossa liikkumista harrastava Kustula kerää suuren osan käyttämästään käsityömateriaalista itse. Myös paikalliset poronomistajat tuovat Kustulalle hänen tarvitsemiaan poron koparia, joista hän irrottaa kynsiä korumateriaaliksi. Arja Kustula on kehittänyt tekniikan, jolla hän saa useiden hiontakertojen jälkeen kynsimateriaaliin kauniin kiillon.

Omaa tietämystään Kustula välittää eteenpäin opettamalla kurssilaisia sekä Suomessa, että Venäjällä. Muurmanskista satoja kilometrejä itään sijaitsevalle tiettömän taipaleen takana olevalle kurssipaikalle Kustula on joutunut menemään lentokoneella. Arjan ja tulkin avulla innokkaat ja taitavat oppilaat ovat oppineet sarvityön tekniikoita nopeasti.

Tietoa taitajasta

Nimi
Arja Kustula

Paikkakunta
Vuotso, Sodankylä

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu
Taitajaan liittyvät tekniikat

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.