Ari Kangasniemi

"Sarvi- ja luu kiinnostavat pariskuntaa materiaalina ekologisuutensa ja uusiutuvuutensa vuoksi. Käsityömateriaaliksi sopiva sarvi täytyy tuntea perusteellisesti, sillä jokainen sarvenpala on yksilöllinen ja voi käyttäytyä sen mukaisesti."

Ari Kangasniemi

sarvi- ja luutyöntekijä
TAITAJAT / sarvi- ja luutyöntekijä

Ari Kangasniemi, sarvi- ja luutyöntekijä

Poron jäljillä -haastattelu 2005 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Kemijärveltä kotoisin oleva Irene Kangasniemi ja Inarissa syntynyt miehensä Ari Kangasniemi työskentelevät yhteisessä Koru- ja taidekäsityö A. Kangasniemi KY -yrityksessään. Irene Kangasniemi kiinnostui poronsarvien työstämisestä 1980-luvun alussa. Tarvitsemansa perustaidot hän hankki ollessaan askarruttajaopintojen työharjoittelussa Veikko Piipposen luona Rovaniemellä. Rovaniemeläisen Lauri-tuotteet -yrityksen perustajalta sarvityötaidot oppinut Piippo-nen oli myöhemmin myös Ari Kangasniemen oppi-isä. Ennen siirtymistään täysipäiväiseksi sarvi- ja luutyöammattilaiseksi, Ari toimi muun muassa autonasentajana.

Sarvi- ja luu kiinnostavat pariskuntaa materiaalina ekologisuutensa ja uusiutuvuutensa vuoksi. Käsityömateriaaliksi sopiva sarvi täytyy tuntea perusteellisesti, sillä jokainen sarvenpala on yksilöllinen ja voi käyttäytyä sen mukaisesti. On tiedettävä, minkälainen materiaali soveltuu mihinkin tuotteeseen, sillä esimerkiksi hirvaan sarvesta löytyy hyvin erityyppistä ja -vahvuista sarvimateriaalia, joka pitää valita oikein esineen käyttötarkoituksen mukaisesti.

Yhteisessä yrityksessä Irene on keskittynyt erityisesti poronsarven kuviointiin ja Ari tekee sarvesta lähes mitä tahtoo. Irene on kiinnostunut myös noitarumpujen valmistuksesta, jossa tarvitaan toisenlaisia käsityötaitoja kuin sarvi- ja luutöiden tekemisessä. Poron parkitsemattomasta vuotanahasta valmistetut rummut ovat jokainen kuvioinniltaan yksilöllisiä. Jokaisella rummun yksittäisellä merkilläkin on oma tärkeä tehtävänsä.

Yritystoiminnan ohella Irene on toiminut yläasteella ja lukiossa kuvataiteen lehtorina. Jatkuvan oppimisen periaatetta noudattava Irene on opiskellut käsityöalaa mm. Riihimäen askarteluohjaajaopistossa, sekä opiskellut Lapin korkeakoulussa luokanopettajaksi ja Taideteollisessa korkeakoulussa kuvaamataidon opettajaksi. Kokopäiväinen työskentely omassa yrityksessä on ollut tavoitteena, joka on vihdoin toteutunut. Irenestä tuntuu, että hänellä on oltava jatkuvasti vireillä uusia suunnitelmia. Hän kutsuukin itseään kuvaavan leikkisästi näpernöömiksi.

Viime vuosina monet matkailijat ovat päässeet tutustumaan Kangasniemillä käsityönteon ohella myös lappilaiseen nykykotiin ja ruokakulttuuriin. Monena jouluna Kangasniemillä on ollut ulkomaisia vieraita, joille suomalainen joulunvietto on tullut näin tutuksi. Rovaniemeläiset ja helsinkiläiset turistit pääsevät tutustumaan Lapin eksotiikkaan, luontoon ja kulttuuriin myös omissa kaupungeissaan, sillä niistä löytyy kummastakin ravintola, jonka sisustuksen Irene ja Ari Kangasniemi ovat yhdessä suunnitelleet. Matkailun ja käsityön yhdistäminen toisiinsa kiinnostaakin pariskuntaa yhä enemmän ja se näkyy yritystoiminnassa.

Tietoa taitajasta

Nimi
Ari Kangasniemi

Paikkakunta
Rovaniemi

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.