14. Käsityö kunniaan

Lauri Mäkisen vuonna 1912 Venäjältä tuomia tataarilaisia esineitä Käsityö kunniaan – nostalgiaa ja nykyaikaa –näyttelyssä syksyllä 1998. Kuva: Suomen käsityön museo / Simo Peteri 1998, K0825/0032
Lauri Mäkisen vuonna 1912 Venäjältä tuomia tataarilaisia esineitä Käsityö kunniaan – nostalgiaa ja nykyaikaa –näyttelyssä syksyllä 1998. Kuva: Suomen käsityön museo / Simo Peteri 1998, K0825/0032

Museon omiin näyttelyihin liittyi alusta saakka tutkimus- ja julkaisutoiminta niin, että vuodessa saatoimme tehdä useampiakin tutkimuksia ja näyttelyjulkaisuja. Kymmenessä vuodessa erilaisia julkaisuja kertyi noin parikymmentä. Ne herättivät paljon huomiota, ja mm. Jukka Komppa kirjoitti sanomalehti Keskisuomalaisessa 1.2.1987 seuraavasti: ”Laiskotteluun ei sorruta Jyväskylän ainoassa valtakunnallisessa museossa, Suomen kotiteollisuusmuseossa. Paitsi että Seminaarinkadun vanhassa viljamakasiinissa tehdään hyviä näyttelyitä, niin siellä myös tehdään jatkuvasti alan tutkimustyötä ja sen pohjalta mallikkaita julkaisuja. Julkaisutoiminta on yllättävän vilkasta, kun ottaa huomioon, että museo siirrettiin Jyväskylään vajaat neljä vuotta sitten… Kotiteollisuusmuseo osaa yhdistää tiedottavuuden ja luettavuuden”.

Julkaisutoimintaan voi katsoa kuuluvan myös vanhoja käsityötapoja esittelevät videosarjat, joissa esiteltiin Kruunupyyn kaislatyötä ja Korsnäsin villapaitoja ja joita museon asiantuntijat olivat yhteistyökumppaneiden kanssa tekemässä.

Museon julkaisemassa Seija Heinäsen vuonna 1998 toimittamassa erinomaisessa julkaisussa Käsityö kunniaan – Nostalgiaa ja nykyaikaa on museon nykytyöntekijöiden kirjoituksia käsityöstä ja Suomen käsityön museosta. Julkaisussa, joka liittyi samannimiseen näyttelyyn, on tarkasti selvitetty museon perustaminen ja alkuvaiheet sekä kokoelmat ja muu toiminta.

Käsityö kunniaan – nostalgiaa ja nykyaikaa –julkaisun kansikuva.
Aiheen pääsivu
LIITTYVÄT PROJEKTIT TAI NÄYTTELYT

Liittyvät tekniikat
Liittyvät taitajat