Ville Heimala

"Erityisen kiinnostavia ovat luonnon aiheuttamat tuntemukset ihmisissä ja miten ne ilmenevät heidän tekemässään taiteessa. Omaan taiteelliseen ilmaisuuni vaikuttavat etenkin Suomen luonto ja suomensukuisten kansojen kulttuurihistoria, mutta myös muiden kulttuurien muotokieli ja ajatusmaailma. "

Ville Heimala

kuvanveistäjä
TAITAJAT / kuvanveistäjä

Ville Heimala, kuvanveistäjä

Keraamikan toinen luonto -näyttely 2019 Ville Heimala / Suomen käsityön museo

Olen valmistunut biologian maisteriksi, mutta taide on ollut vahvana elämässäni koko ajan. Työskentelin vuosia Luomuksessa (Luonnontieteellinen keskusmuseo) näyttelyiden parissa ja sen myötä minulle kasvoi halu tehdä konkreettisia asioita käsilläni. Lopulta hakeuduin Aalto-yliopistoon opiskelemaan keramiikkaa ja lasitaidetta.

Luonto on aina ollut minulle hyvin tärkeä, ja se näkyy vahvasti teoksissani. Minua kiinnostaa ympäröivän luonnon vaikutus taiteen kehittymiseen osana kulttuuria. Alkuperäisimmillään se on nähtävissä luonnonkansojen parissa. Erityisen kiinnostavia ovat luonnon aiheuttavat tuntemukset ihmisissä ja miten ne ilmenevät heidän tekemässään taiteessa. Omaan taiteelliseen ilmaisuuni vaikuttavat etenkin Suomen luonto ja suomensukuisten kansojen kulttuurihistoria, mutta myös muiden kulttuurien muotokieli ja ajatusmaailma.

Minusta on kiehtovaa liittää mystisiä elementtejä luonnontieteeseen ja luoda niiden avulla jotakin uutta. Näyttelyn teoksissa käsittelen tämän- ja tuonpuoleisen maailman limittymistä sekä luonnon kiertokulkua. Kokoan keramiikkateokseni usein korkokuvista ja mosaiikista, mikä tuo niihin uuden ulottuvuuden. Teosta voi tarkastella etäältä, mutta hahmon koko olemus paljastuu vasta sitä lähemmin tutkiskeltaessa, kun pienet yksityiskohdat tulevat esiin.

Tietoa taitajasta

Nimi
Ville Heimala

Syntymävuosi
1977

Paikkakunta
Helsinki

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Video

Kuvanveistäjä Ville Heimala kertoo omasta taiteellisesta työskentelystään ja teosten valmistuksesta Keramiikan toinen luonto -näyttelyyn. Heimala toimi myös näyttelyn taiteellisena kuraattorina. Kesto 12:09. Keramiikan toinen luonto 18.5. - 8.12.2019 Suomen käsityön museossa. Video: Full Focus Media / Ronan Browne.