Titti Sundblom

"Tittin korujen pääasiallinen materiaali on hopea. Aiheet ja ideat tulevat suoraan luonnosta, kuten erilaiset kukka- ja eläinkorut. "

Titti Sundblom

kulta- ja hopeaseppä
TAITAJAT / kulta- ja hopeaseppä

Titti Sundblom, kultaseppä

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Helsingissä syntynyt Titti Sundblom on vanhempiensa synnyinmaakunnan myötä tuntenut itsensä aina Ahvenanmaalaiseksi. Hän oli viisivuotias perheen muuttaessa takaisin Ahvenanmaalle. Lukion jälkeen Titti lähti kultaseppäkouluun Bergeniin Norjaan, sillä Suomen puolella ei ollut mahdollista saada alan koulutusta ruotsiksi. Laaja ja yksityiskohtainen klassinen kultasepän koulutus ei sisältänyt suunnittelukoulutusta. Sitä Titti on opiskellut vuosien mittaan itse. Koulutukseen liittyvän harjoittelun Titti teki Kalevalakorun korupajassa, oppien nopean ja tehokkaan liukuhihnatyöskentelyn ja suomen kielen.

Korujen valmistuksen Titti aloitti Maarianhaminan keskustassa 1992. Seuraavana vuonna muutama käsityöläinen perusti yhdessä Bagarstuganin käsityömyymälän ja kahvion, jossa Titti oli myös mukana yhtenä osakkaana. Bagarstuganin toiminnassa Titti oli lähes kymmenen vuotta, äitiyslomia ja hoitovapaata lukuun ottamatta, kunnes liittyi SALT-osuuskuntaan vuonna 2002.

Viime vuosina Tittin työskentelyä on vaikeuttanut ongelmat terveyden kanssa. Kahden lapsen syntymän jälkeen puhjennut reuma rajoittaa työskentelyä ja mahdollistaa tällä hetkellä vain osa-aikaisen kultasepän työn. Itsenäisenä yrittäjänä toimiminen mahdollistaa senkin että sairauden kannalta huonona päivänä on mahdollista jäädä kokonaan lepäämään.

Tittin korujen pääasiallinen materiaali on hopea. Aiheet ja ideat tulevat suoraan luonnosta, kuten erilaiset kukka- ja eläinkorut. Yleensä Titti piirtää koruista melko ylimalkaiset luonnokset, mutta yksityiskohtaisia kivien istutuksia ja osien yhteensovitusta varten on tehtävä tarkat rakennesuunnitelmat. Titti tekee suunnitelmat piirtäen, vaikka nykyään tietokoneavusteiset suunnitteluohjelmat olisivat käytettävissä. Koru muokkautuu aina jonkin verran valmistusprosessin aikana. Tittin mielestä korut ovat käyttöesineitä ja ne on tehtävä helposti käytettäväksi. Taide on asia erikseen ja korutaiteesta Tittillä on selvä mielipide, ”taitavat olla mielestäni vähän epäonnistuneita koruja sellaiset joita ei voi käyttää, ne ovat veistoksia.” Aiemmin Titti itse valmisti suuria korusarjoja, mutta nykyään hän keskittyy joko pieniin noin kymmenen korun sarjoihin tai tilattuihin uniikkikoruihin.

Vaihtelua kultasepän työhön Titti saa kirjoittamalla kolumneja paikallisiin lehtiin. Moniin projekteihin ja näyttelyihin aiemmin osallistunut Titti on joutunut nyt tekemään valintoja ja jättäytymään pois monista aktiviteeteista. ”Kaikessa ei tarvitse olla mukana, sillä perhe ja pienet lapset vaativat oman aikansa”, pohtii Titti. Ahvenanmaalla on hyvä tehdä töitä käsityöläisenä, sillä meillä on hyvät yhteistyöverkostot ja esittäydymme ulos yhtenäisenä joukkona laadukkaan käsityön edustajina.

Tietoa taitajasta

Nimi
Titti Sundblom

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.