Nykypäivä talteen

Tiimari palvelee askartelijoita

– ”Ihmiset haluavat tehdä käsillään. He saavat hyvää mieltä omasta tekemisestään.”

Pieksämäen Tiimarin myymälänhoitaja Merja Sutinen rakastaa olla töissä Tiimarissa, jossa on ihana värimaailma, tiheään vaihtuvat kampanjat ja ihanat asiakkaat. Sutinen vastaa kaikesta, mitä liikkeessä tapahtuu aina lattian siivouksesta tuloksen tekoon. Hän on toiminut 17 vuotta myymälänhoitajana ja työ on opettanut tekijäänsä vuosien saatossa.

Tiimari tunnetaan askartelu- ja sisustuskauppana. Sutinen itse ei harrasta käsitöitä eikä askartelua, mutta työnsä kautta hän tuntee askartelun harrastajat. Askartelijoille inspiraatiota tarjoavat eri sesongit, jotka tarjoavat erilaisia materiaaleja ja värimaailmoja. Joulu on sesongeista selkein ykkönen, seuraavana tulee pääsiäinen ja kolmantena koulun aloitus syksyllä.

Sutinen on kuitenkin huomannut, että askartelua harrastetaan pitkin vuotta. Askartelu on ollut hyvin voimakkaasti esillä Pieksämäen Tiimarissa viimeiset kymmenen vuotta. Helmiaskartelu on suosittua vuoden ympäri ja myös muna-askartelu on yksi trendi. Myös kortteja tehdään vuoden ympäri. Osa tekee ne alusta asti itse, mutta myös valmiit korttipakkaukset ovat suosittuja. Sutinen on huomannut, että innokkaimmat kortin tekijät aloittavat heti joulun jälkeen seuraavan vuoden joulukorttien askartelun. Myös pääsiäinen ja kesähäät näkyvät askartelussa.

Sutinen kertoo Pieksämäen Tiimarissa käyvän kaikenikäisiä asiakkaita, naisia ja miehiä. Miesasiakkaiden suosiossa ovat esimerkiksi liimaosasto. Lisäksi on kalastajia, jotka ostavat höyheniä uistimiin. Askartelijoitakin on monenlaisia. Osaajat tietävät mitä tarvitsevat, kun taas aloitteleva askartelija kysyy myyjän apua ja etsii malleja. Moni käyttää valmiita malleja inspiraationa ja soveltaa niitä. Pieksämäellä järjestetään myös erilaisia kursseja, jotka myötävaikuttavat tietynlaisen askartelun suosioon. Sutinen ei usko laman vaikuttavan ihmisten askarteluintoon. Hänen mukaansa käsillä tekeminen ei lopu koskaan. Ihmiset saavat omasta tekemisestään hyvää mieltä.

Muutamat askartelun klassikot pitävät pintansa. Sutinen kertoo, että esimerkiksi himmelintekijöitä on edelleen ja kiiltokuvia keräävät jopa aikuiset. Kiiltokuvissa on tuotu takaisin vanhoja malleja. Myös kranssiaskartelu on edelleen suosittua.

Askartelussa leikekirjojen tekeminen eli ”skräppäys” ovat nousseet pinnalle viime vuosina. Sutinen kertoo erään asiakkaan sanoneen skräppäämisen olevan harrastus, josta saa vastapainoa työlle. Selkeä ryhmä skräppääjiä syntyy myös siinä vaiheessa, kun syntyy lapsenlapsia. Lapsesta ryhdytään pitämään kirjaa, johon elämänvaiheet kootaan. Myös polttarit, häälahjat tai pyöreät syntymäpäivät innostavat leikekirjojen tekemiseen.

Käsityön ja askartelun raja on joskus harmaa. Sutinen kuitenkin erottaa askartelun ja käsityön siten, että käsityön tekijä tekee työn kunnolla loppuun asti. Askartelussa on hänen mukaansa liukumavaraa, eikä lopputuloksen tarvitse aina olla niin viimeisen päälle.

Tekijät: Mariella Haavisto
ajankohta: 2009