Nykypäivä talteen

Tie taivaaseen kierrätyskäsityön keinoin

– ”Mummon vanhoja tuukeja tulee paljon, ja vanhoja pellavapyyhkeitä! Yksikin herra toi pellavapyyhkeen ja sanoi että tää on niin rakas, että voitko keksiä jotain tähän, kun tämä on hiutunut rikki. Ihmiset tuo tuunattavaksi rakkaita vaatteita, ja vaikka ne olis marketista ostettuja, niin ne voivat olla ihan käyttökelpoisia. Nyt tulee myös näitä ihmisiä, jotka ovat päättäneet, että he eivät osta tänä vuonna mitään uutta. Mun mielestä se on melkein sitä parasta kierrätystä, että korjautetaan vanhaa. Se säästää. Ja se tuo sitten mullekin palkkaa. - Kyllähän tämän älyttömyyden on loputtava. Ja tietysti sitä mielellään antaa omaa panosta siihen. Ei se tekeminenkään välttämättä niin, vaan toisten ajatusten muuttaminen. Ja varsinkin nuorten.

Tie to Heaven – kierrätyskäsityötä pienellä paikkakunnalla


Tallennuksen kohteena oli Oripäässä Varsinais-Suomessa toimiva käsityöalan yritys Tie to Heaven, joka on vaatetusalan artesaani Nanna Korkiakosken perustama yhden naisen yritys. Tie to Heavenin toiminta-ajatuksena on erilaisten käsityötuotteiden valmistaminen kierrätysmateriaaleista, kuten vanhoista solmioista, nahkatakeista ja raanuista.


Tallennusharjoituksen tarkoituksena oli ottaa tarkemmin selvää, miten kestävä kehityksen kysymykset ja mm. kierrättäminen määrittää Korkiakosken ajattelua ja yritystoimintaa. Myös pienen yrityksen arki ja pärjääminen pienellä paikkakunnalla oli tarkastelun kohteena. Tietoa hankittiin haastattelemalla ja valokuvaamalla Korkiakoskea hänen ompelimossaan sekä yrityksestä tehdyistä paikallislehtien jutuista.


Globaalin vaateteollisuuden ongelmat ovat moninaiset ja ne ovat olleet viime aikoina paljon esillä. Nanna Korkiakoski uskoo, että yllämainittu kehitys on tulossa tiensä päähän ja ihmiset alkavat enemmän kiinnittää huomiota vastuullisempaan kuluttamiseen ja esim. vaatteiden käyttöikään ja elinkaareen. Kolmen yrittäjävuoden perusteella Korkiakoski on jo havainnut tämän suuntaista kehitystä. Hän peräänkuuluttaa myös asennemuokkauksen merkitystä ja toivoo varsinkin nuorten heräävän nykyisen pikamuotikulttuurin kestämättömyyteen.


Yhden naisen ompelimon pitäminen pienellä paikkakunnalla on taloudellisesti haastavaa, mutta antaa myös paljon. Sisään tulevat rahavirrat koostuvat pienistä puroista, ja tulot riippuvat suurelta osin tuotteiden menekistä. Tuotteiden ja yrityksen markkinointi syö yrittäjän aikaa ja resursseja. Toisaalta pienellä paikkakunnalla vuokrat ym. ovat pienempiä, ja yhteydenotoissa kynnys on matala puolin ja toisin.


Yrittäjän arjessa lomittuvat tasapainoilu talouden kanssa ja vapaus määrätä omasta ajankäytöstään. Korkiakoski kokee olevansa unelmatyössään eikä juuri kaipaa erillistä vapaa-aikaa. Maailman parantaminen käsityön avulla tuo Korkiakosken työhön mielekkyyttä, ja positiivinen maailmankuva tarttuu myös asiakkaisiin.

Tekijät: Sanna Kiertonen
ajankohta: 2020

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.