Täkänä

Käsityötekniikat
Täkänä eli lastakudos on kaksinkertainen kangaspuissa kudottu kuviollinen kangas. Kuviot poimitaan loimilangoista lastojen avulla ja kuvioiden reunoissa kangaskerrokset kiinnittyvät toisiinsa. Täkänän kuviot ovat samanlaiset kankaan kummallakin puolella, värit vain ovat päinvastoin.
TEKNIIKAT / Täkänän kudonta

Täkänä on kaksinkertainen kudottu tekstiili

Perinteinen käsityötekniikka 2020 Sari Jantunen, Suomen käsityön museo

Täkänä eli lastakudos on kaksinkertainen kangaspuissa kudottu kuviollinen kangas. Kuviot poimitaan loimilangoista lastojen avulla ja kuvioiden reunoissa kangaskerrokset kiinnittyvät toisiinsa. Täkänän kuviot ovat samanlaiset kankaan kummallakin puolella, värit vain ovat päinvastoin. Kaksinkertaista, usein villaista täkänää on käytetty pääasiassa peittona.

Täkänätekniikka on syntynyt idässä ja Suomessa siitä on mainintoja jo 1500-luvulla. 1600–1700-luvuilla täkäniä kudottiin vientiinkin, mutta taito katosi, kunnes se elpyi 1800-luvun lopussa ulkomaisten mallikirjojen ja kudontakoulujen myötä.

1940-luvulle saakka täkänät olivat useimmiten kasviaiheisia peitteitä. Sodan jälkeen niitä kudottiin pieniksi seinävaatteiksi kaupunkikoteihin. Abstrakteiksi kuviot kehittyivät 1950–1960-luvuilla tekstiilitaiteilijoiden mallipiirustuksissa ja materiaali vaihtui pellavaksi. 1970- ja 1980-luvuilla täkänän kudonta hiipui. Peitteiden ja seinävaatteiden lisäksi täkäniä on kudottu keinutuolinmatoiksi, oviverhoiksi, pöytäliinoiksi, tyynyiksi, pannumyssyiksi ja patalapuiksi.

Tietoa tekniikasta muualla

Kaartinen, Anna-Kaisa 2016. Täkänäntakana.fi. Kuva-aiheiden kontekstisidonnaisuus 1950- ja 1960-luvulla kudotuissa täkänöissä. Helsingin yliopisto. Käyttäytymistieteellinen tiedekunta. Käsityötiede. Lisensiaatintutkimus. (kirja)

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.