Nykypäivä talteen

Taito Etelä-Karjala ry - Eteläkarjalaisen käsityötaidon ylläpitäjä ja säilyttäjä

– ”Sitähän varten me ollaan täällä elikkä palvellaan ihmisiä tällä tapaa käsityökuvioissa.”

Taito Etelä-Karjala ry kuuluu valtakunnalliseen käsi- ja taideteollisuusjärjestö Taito Groupiin. Yhdistys toimii laaja-alaisesti käsityön parissa järjestäen koulutuksia alan ammattilaisille sekä harrastajille. Sen tehtävänä on tallentaa ja säilyttää alueen käsityöhistoriaa tuotteiden ja tekniikoiden muodossa.

Taito Etelä-Karjalan kotipaikka sijaitsee Lappeenrannan Kauppakatu 25:ssä Tasihinin kauppiastalossa. 1800-luvulla rakennettu talo antaa yhdistyksen toiminnalle historiaa huokuvat puitteet. Taito Etelä-Karjala tarjoaa monipuolisia palveluita. Taito-kaupan, Galleria Lauran ja Ateljeen lisäksi yhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja kurssitoimintaa. Päätoimipaikka Lappeenrannan lisäksi yhdistyksellä on käsityökeskukset Joutsenossa, Luumäellä ja Parikkalassa.

Yhdistyksen kurssitoiminta on suunnattu erilaisille kohderyhmille sillä ajatuksella, että jokaiselle olisi jotakin. Aikuisille on Taito-käsityöklubi, lapsille Taito-käsityökoulu ja varttuneemmalle väelle Taito-seniorit. Lisäksi on alan ammattilaisille suunnattu yrittäjyyskurssi.

Yhdistyksen myymälä, Taito-kauppa, on Taito Etelä-Karjalan itsenäinen myymälä, eikä osa Taito Groupin Taito Shop -ketjua. Taito-kaupan tuotevalikoimassa painottuvat eteläkarjalaisuus ja suomalaisuus, elämyksellisyys, tarinat, korkeatasoiset materiaalit, ammattitaitoinen valmistus ja tekemisen ilo. Taito-kaupan yhteyteen sijoitetussa Galleria Laurassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Syntyperäinen lappeenrantalainen Marja Koskimäki on työskennellyt Taito Etelä-Karjalassa vuodesta 1989 lähtien. Kiinnostus käsitöihin johti hänet aikoinaan Lappeenrannan kotiteollisuuskouluun ja Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopistoon. Taito Etelä-Karjalassa hän aloitti pian valmistumisensa jälkeen.

Koskimäen vastuualueena ovat muun toiminnan ohella Taito-käsityöklubin vetäminen, kansallispukupalvelu ja sisustustekstiilien valmistus. Työpäivän sisältö vaihtelee asiakkaiden yhteydenotoista riippuen. Tyypillinen työviikko muodostuu kurssitoiminnasta ja sen suunnittelusta, tilaustöiden valmistamisesta sekä kansallispukujen valmistuksen ohjeistamisesta. Kiire ja vaihtelevuus tekevät työstä haastavaa, mutta toisaalta juuri erilaisten ongelmatilanteiden ratkaiseminen on palkitsevaa. Asiakkaiden kiitos lämmittää.

Taito-käsityöklubi on työikäisille suunnattu käsityökerho, jossa noin kymmenen hengen ryhmä kokoontuu käsityöprojektien merkeissä ja kokeilee erilaisia työtekniikoita. Henkilökunta suunnittelee käsityöklubin ohjelman asiakkaiden toiveita kuunnellen. Tavoitteena on valmistaa laadukkaita tuotteita, joiden valmistukseen käytetään usein kierrätysmateriaaleja. Koskimäen mukaan tuotteen ohella tärkeää on työprosessi, sosiaalinen kanssakäyminen ja yhdessä tekeminen. Keväisin lukuvuoden aikana valmistetuista töistä kootaan näyttely Galleria Lauraan.   Imatralainen Heidi Haapasalo kertoo kokemuksestaan Taito Etelä-Karjalan järjestämässä yrittäjyyskoulutuksessa. Haapasalolla on vahva käsityöalan koulutus ja hän on haaveillut oman yrityksen perustamisesta jo pitkään. ”Matkalla yrittäjyyteen” -koulutus antoi taustoiltaan erilaisille osallistujille hyvän kuvan yrittäjänä toimimisesta. Haapasalo kiittelee koulutusta, jonka myötä oma liikeidea ja yrittäjän arkeen liittyvät työt hahmottuivat paremmin. Hän oivalsi, että yrittäjän on tärkeää uskoa itseensä ja tekemiseensä 110-prosenttisesti, vaikka kukaan muu ei uskoisikaan.

Tekijät: Sinikka Myyrä
ajankohta: 2013

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.