Suzanne Lundberg

"Selkeät linjat ja pelkistetyt värit ovat Suzannen töille tunnusomaisia piirteitä. Ahvenanmaalaisten käsityöläisten hyvä yhteistyö on konkretisoitunut kun Suzanne on saanut sekä neuvoja että konkreettista apua useilta saaren keraamikoilta."

Suzanne Lundberg

keraamikko
TAITAJAT / keraamikko

Suzanne Lundberg

Ahvenanmaan käsityöläisyys -dokumentointi 2004 Seija Hahl, Suomen käsityön museo

Vaatteitten valmistuksen keskellä lapsuutensa viettänyt Suzanne Lundberg tiesi jo pienenä että hänestä tulee isona ompelija. Ahvenanmaalaissyntyinen pitkän linjan vaatetusalan yrittäjä Suzanne haki oppinsa Tukholmasta ja palasi Lontoossa vietetyn aupair vuoden jälkeen Tukholmaan malliompelijaksi neljän vaatetussuunnittelijan palvelukseen. Työ oli mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Suzanne meni naimisiin ja pariskunnalle syntyi ensimmäinen lapsi 1972. Tukholma ei enää tuntunut hyvältä paikalta kasvattaa lapsia, joten muutto Ahvenanmaalle tuntui järkevältä. Pari vuosikymmentä kului vaatetusalan myyntityössä kun koko Suzannen suku oli vaatetusalalla Maarianhaminassa. Suzanne itse piti farkkuliikettä vielä 2000-luvun alkuun saakka, jolloin päätti että elämään on tultava muutos.

Suzanne antoi lopullisesti sydämensä jo pitkään harrastuksena olleelle keramiikalle. Vuoden koulutus Ahvenanmaan kansanopiston taide- ja käsityön linjalla avasi aivan uuden maailman. Suzanne lopetti vaatetusliikkeen ja ryhtyi keraamikoksi. Selkeät linjat ja pelkistetyt värit ovat Suzannen töille tunnusomaisia piirteitä. Ahvenanmaalaisten käsityöläisten hyvä yhteistyö on konkretisoitunut kun Suzanne on saanut sekä neuvoja että konkreettista apua useilta saaren keraamikoilta. Aloittelijan on ollut helppo kysyä neuvoa materiaalin hankinnassa ja tarvittavia koneita on voinut käydä lainaamassa.

Suzanne kaaviloi savea kuin taikinaa ja leikkaa tarvittavat palat irti savesta edelleen muokkausta varten. Ompelijan kaavoitustaito ja kolmiulotteinen ajattelutapa on monesti ollut apuna kun keramiikkaesineisiin on tarvinnut kehitellä kaavioita. Työskennellessä on myös muistettava oikeat työasennot, sillä keraamikolle kropan terveys on yksi tärkeimmistä työvälineistä.

Jos keraamikon työstä täytyy huonoja puolia hakea, niin se on yksin työskentely. Sen vuoksi onkin mukava kuulua johonkin taiteilija- tai käsityöläisryhmään ja työskennellä yhteistä päämäärää, kuten näyttelyä kohti. Suzanne on ollut mukana myös Åland’s Slöjd- och Konsthantverkin toiminnassa jo usean vuoden ajan.

Tietoa taitajasta

Nimi
Suzanne Lundberg

Paikkakunta
Maarianhamina

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.