Nykypäivä talteen

Sukkia ja suomea – maahanmuuttajien neulepiiri

– ”Huomattiin puolin ja toisin, että samanlaisia höpöttäjiä, naurajia ja käsillä tekijöitä olemme, sekä afganistanilaiset että suomalaiset.”

Tallennusharjoituksen kohteena on maahanmuuttajien käsityöpiiri ”Sukkia ja suomea”, joka toimi Hirvensalmella talvella 2014–2015. Mukana oli afgaanipakolaisperheiden äitejä ja tyttäriä, ja piiri perustettiin heidän omasta aloitteestaan. Suomalaisia edustivat hirvensalmelaiset Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset. Tallennusharjoituksen tekijä oli neulepiirissä mukana koko sen toiminnan ajan. Neulepiirin viimeisessä tapaamisessa tallennettiin haastattelu kerhon aktiivisten kävijöiden ja tulkin kanssa. Yksityisyys on afganistanilaisille naisille hyvin tärkeää ja sitä vaalitaan. Sen takia tallennusharjoituksessa heistä ei puhuta koko nimillä, eikä heidän kasvojaan näy valokuvissa yhtä poikkeusta lukuun ottamatta.

Neulepiirin tarkoitus ei ollut opettaa luennoimalla, vaan tehdä yhdessä, tutustua toisiin ja muodostaa käsityön kautta yhteys afganistanilaisten ja suomalaisten välille. Virkkaajina kerhon kävijät olivat jo ennestään taitureita, mutta neulominen oli heille tekniikkana uusi. He etenivät silmukoiden tekemisen opettelusta huiveihin, pipoihin ja villatakkeihin. Kerholaiset olivat tarkkoja ja taitavia oppimaan uutta. Heille oli hyvin tärkeää, että työn jälki oli siistiä ja virheetöntä. Yksi neulotuista villatakeista oli tosin aloitettu jo Iranissa. Tämä maahanmuuttajaneule tulee siis valmistuttuaan olemaan aidosti iranilais-suomalainen. Suomalaiset tutustuivat myös afganistanilaisiin käsitöihin pitsien ja erään piiriläisen tekemän kansallispuvun muodossa. Neulepiiri kävi myös vierailulla Suomen käsityön museossa.

Pakolaisnaiset nähdään joskus vaikeasti tavoitettavana ryhmänä. Kuitenkin heillä on annettavaa ja sanottavaa, kun suostumme lähestymään heitä tavalla, jonka he kokevat turvalliseksi ja luontevaksi. Käsityöpiiri, jossa on mukana vain naisia ja jossa kohdataan omassa kodissa, piirissä lattialla istuen, on tällainen miellyttävä kohtaamistilanne. Piirissä syntyy yhteys, jossa vaihdetaan paitsi käsityövinkkejä, myös arvokasta tietoa kulttuurien välillä. Kotoutuminen on valtava urakka, jota epämuodollinen seurustelu tuttujen ja luotettavien suomalaisten kanssa helpottaa.

Tekijät: Marjaana Kovanen
ajankohta: 2014

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.