Nykypäivä talteen

SUKKAPIIRI – neulontaa ja yhdessäoloa

– ”Tässä motivoi se, kun sukkia viedään kohteisiin, ja sieltä saa aina niin sydämellisiä kiitoksia ja terveisiä, ja tietää että aikaansaannokset ovat toivottuja. Tämä tuntuu mielekkäälle eri tavalla kuin se, jos kotona vain kutoo.”

Sukkapiiri on noin kymmenen hengen muodostama, säännöllisesti kokoontuva joukkio, joka koostuu jo eläköityneistä naishenkilöistä. Sukkapiiri aloitti toimintansa nykymuodossaan vuonna 2009. Sukkapiiri alkoi vuonna 2008 jyväskyläläisen Katja Salmijärven ajatuksesta, jossa oli ideana kerätä vapaaehtoisvoimin 400 paria villasukkia Jyväskylän pitkäaikaissairaanhoidon asiakkaille. Tästä inspiroituneina naiset halusivat jatkaa toimintaa, ja näin se onkin jatkunut lähes katkotta jo kymmenen vuoden ajan. Sukkapiirin kokoonpano on pysynyt kymmenen vuoden ajan lähes samana. Jonkin verran on tullut uusia osallistujia ja aiempia jäänyt pois, mutta ydinkokoonpano on pysynyt samanlaisena.

Vaikka alkuperäinen kohde olikin sairaala, nykyään piiriläisten tuotteliaisuuden ja sukkien valtavan määrän vuoksi lahjoituskohteet ovat lisääntyneet. Sukkia lahjoitetaan nykyisin vanhainkoteihin, perhekoteihin, ensi- ja turvakoteihin. Jonkin verran on myös neulottu maahanmuuttajille. Piiriläiset ottavatkin mieluusti vastaan ideoita uusista lahjoituskohteista.

Tulevaisuuden näkymiä

Nykyään Suomen käsityömuseolla kokoontuva sukkapiiri on ollut toiminnassa jo kymmenen vuoden ajan. Haastattelimme kahta alusta asti mukana ollutta, Kerttu Pitkäahoa ja Anja Hämäläistä. Hämäläisen mukaan sukkapiirin toiminnan eräänlaisena johtotähtenä on myös ryhmäläisten kokema opetusvelvollisuus. Uudemmat sukupolvet eivät enää osaa neuloa samalla tavalla kuin aiemmin. Sukkapiiriläiset kokevatkin tärkeäksi siirtää taitoa eteenpäin, ja toivottavat uudet jäsenet tervetulleiksi.

Ryhmäläisistä kysyttäessä, mitä sukkapiiri merkitsee heille ja mikä saa heidät jatkamaan toiminnassa mukana vuosi vuoden jälkeen, vastauksena on piirin hyvä yhteishenki ja tunnelma. Vapaaehtoistyö on tullut usealle jo kodin perintönä, ja säännölliset viikkokokoontumiset tuovat rytmiä elämään ja virkistävät mieltä. Ryhmäläiset jakavat keskenään myös uusia ideoita ja ohjeita neulomiseen. Kuten, yksi sukkapiiriläinen totesikin, on tieteellisesti tutkittu, että neuloessa on hyvä kerätä ajatuksia, koska aivot toimivat paremmin.

Tekijät: Ville Eskelinen
ajankohta: 2018

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.