Nykypäivä talteen

Skeittilaudoilla maineeseen

– ”Pikkuhiljaa olen ruvennut itsekin uskomaan siihen, että mulla on sellainen tuote, mitä ei Suomessa kukaan tee vastaavanlaista, eikä maailmallakaan vastaavalla tavalla, tollasia räätälöityjä rullalautoja.”

Mallipuuseppä Esa Niirasella on Lahdessa puualan yritys, Uniq Design, jossa hän valmistaa mittatilaustyönä rullalautoja ja huonekaluja. Molemmat tuotteet ovat hänen tuotannossaan tasaveroisessa asemassa. Ainutlaatuinen lautojen valmistaja on jatkuvasti kasvattanut suosiotaan skeittipiireissä, mikä on luonut painetta lisätä lautojen tuotantoa.

Niiranen opiskeli puusepäksi Lahden käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa. Luova tekeminen on aina houkutellut Niirasta, mutta kiinnostus puusepän työhön kehittyi vähitellen. Jo nuoresta alkanut skeittiharrastus oli osasyynä kiinnostuksen heräämiseen. Hän alkoi rakentaa skeittiramppeja ja ensimmäinen harjoitelma skeittilaudasta syntyi kotona kokeilumielessä.

Yrittäjyys on Niiraselle itsestään selvä asia. Hän haluaa työskennellä itselleen ja yrittäjyydessä kiehtoo vapaus sekä yhteistyö asiakkaiden ja muiden alan toimijoiden kanssa. Niiraselle on tärkeää saavuttaa menestystä ja kunnioitusta omalla työllään ja omilla näytöillään.

Skeittaaminen on Niiraselle edelleen tärkeä harrastus, mikä heijastuu hänen työhönsä. Hän on pystynyt yhdistämään työn ja harrastuksen. Skeittikulttuurille on ominaista luovuus ja yhteisöllisyys ja tätä henkeä hän toteuttaa työssään.

Niiranen valmistaa lautoja tilauksien mukaan, mikä mahdollistaa lautojen räätälöimisen laudan käyttäjän koon ja toiveiden mukaan.

Rullalautojen markkinat ovat suuret, koska harrastajia on paljon ja ahkerassa käytössä lauta ei kestä kauaa. Niiranen epäilee, että tehtaiden massatuotetut laudat on tarkoituksella suunniteltu lyhytikäisiksi menekin lisäämiseksi. Hän itse haluaa tuottaa käsintehtyjä laadukkaita mittatilauslautoja, eikä ole lähtenyt kilpailemaan hinnoilla tehtaiden kanssa. Niirasen laudat ovat arvokkaampia, mutta hinta-laatusuhde on hyvä, koska asiakkaita on riittänyt ja hän on saavuttanut arvostuksen alalla. Tilauksia on tullut ulkomailta asti, vaikkei hän ole markkinoinut tuotteitaan.

Paras materiaali rullalaudan valmistamiseen on kanadanvaahtera, joskaan sitä ei ole aina saatavilla. Niiranen käyttää myös koivua ja erilaisia jäykistemateriaaleja. Hän on tehnyt materiaalikokeiluja parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Tuohipohjainen skeittilauta kuulostaa erikoiselta, mutta on osoittautunut toimivaksi. Lautojen pohjakuvat tehdään usein silkkipainomenetelmällä, mutta suuren tasotulostimen avulla kuvan voi myös tulostaa suoraan puulle.

Vaikka Niiranen on tullut tunnetuksi nimenomaan rullalautojen valmistajana, jakaantuu hänen työaikansa puoliksi huonekalujen ja rullalautojen työstämisen kanssa. Työt lomittuvat vuodenaikojen mukaan, mikä on hyvä asia. Mielenkiinto pysyy yllä erilaisia asioita tekemällä.

Niiranen ei ole halunnut pitää kiirettä yrityksensä kasvattamisen kanssa, mutta tulevaisuudessa mielessä on jonkinlainen maailman valloitus. Hänellä on laadukas tuote – räätälöity rullalauta – sekä tietämys alasta ja asiakkaista. Hänen mukaansa käsin tehtyjen tuotteiden arvostus on kasvamassa, on havahduttu siihen, että hyvistä materiaaleista tehty tuote kestää jopa sukupolvelta toiselle.

Tekijät: Saara Mustonen
ajankohta: 2014

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.