Simo Nousiainen

"Mä rakastan sitä, että saan tehdä käsillä kauniita tuotteita, joista on hyötyä ihmisille ja jotka palvelevat tarkoitetulla tavalla. Ja että mulle maksetaan käyttötaiteen tuomisesta. En näe itseäni puhtaasti taiteilijana missään nimessä tässä asiassa, koska teen kuitenkin käyttöesineitä."

Simo Nousiainen

jalkineenvalmistaja
TAITAJAT / jalkineenvalmistaja

Jalkineenvalmistajan työtä 2020-luvulla

Nykytallennus 2020 Vilma Tammelin, museologian opiskelija

Tallennuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaista nykyajan jyväskyläläisen jalkineenvalmistajan työ on ja mitä se merkitsee tekijälleen. Tallennuksessa on haastateltu ja valokuvattu Simo Nousiaista, joka työskentelee yksityisyrittäjänä Suomen Mittajalkine Oy:ssä haastatteluvuonna 2020 valmistuneella omalla työpajallaan Palokan Ollilassa. Nousiaisen itse suunnittelema ja rakentama verstas sijaitsee perheen kotipihassa, ja käsityö on koko perheen elämäntapa. Vaimo Helena Nousiainen työskentelee käsityönopettajana.

Simo Nousiainen on päätynyt jalkineenvalmistajan ammattiin poliisinuran jälkeen. Innostuksen taustalla on liveroolipelaamiseen juontava käsityöharrastus, ja Nousiainen on seurannut kutsumustaan ja taitojaan nykyajan käsityöläiseksi. Apua ja oppia on tullut sekä vanhemmilta, yhtiökumppanilta että kengäntekijän ammatillisesta koulutuksesta Kankaanpäästä. Työn tekeminen itsessäänkin on jatkuvaa oppimista.

Nousiainen kokee tekevänsä käyttötaidetta, joka kaunistaa omistajaansa. Työssä on huomioitava myös kannattavuus, mikä Jyväskylän kokoisessa pienessä kaupungissa merkitsee monipuolisten mutta hinnan ja haastavuuden suhteen järkevien jalkineiden valmistamista. Nousiainen valmistaakin eniten juhlavia kävelykenkiä ja ortopedisia jalkineita, kun taas hyvin yksinkertaisten ”balettitossumaisten” kenkien valmistaminen käsityönä ei ole kannattavaa hänelle tai asiakkaalle. Kenkien valmistaminen vaatii kädentaitoja sekä pehmeiden että kovien materiaalien suhteen sekä tietoa muun muassa ihmiskehon anatomiasta. Turvallisuusriskeinä työssä ovat satunnaiset työkaluista koituvat haaverit ja työskentelyssä syntyvä pöly, jota varten verstaassa on puruimuri. Käytetyt kemikaalit eivät ole vaarallista, mutta esimerkiksi joidenkin liimojen takia täytyy olla myös poistoilmapuhallin.

Kestävän kehityksen teemojen näkökulmasta osoittautui, että Nousiainen pystyy työssään huomioimaan hyvin ympäristön, se on hänelle tärkeää ja hän on tarkasti perustellut itselleen työn eettisyyden esimerkiksi nahkamateriaalin käytön osalta. Pitkään käytössä kestävien ja korjauskelpoisten kenkien valmistaminen on hänelle tärkeää. Se onnistuu muun muassa käyttämällä kenkiä korjaavien suutareiden saatavilla olevia osia, perinteisellä kestävällä ja hengittävällä reunoskenkämenetelmällä sekä valitsemalla käyttötarkoitukseen sopivia nahkoja. Nousiainen käyttää eurooppalaisia nahkoja ja ostaa myös pieniä eriä nahkoja, jotka ovat olleet näytekappaleina messuilla.

Käsityönä jalkineita valmistavalle Nousiaiselle on tärkeää huomioida kenkiä mittatilauksena tilaavat asiakkaat kokonaisvaltaisesti, heidän persooniensa parhaita puolia esiin tuoden. Toteutuneen unelmansa, oman työpajan lisäksi Nousiaisen haaveena on päästä toteuttamaan taiteellista visiotaan suunnittelemalla ja valmistamalla jalkineita hänen ihailemilleen henkilöille, jotka tekevät vaikutuksen ihmisinä ja toimivat ikään kuin muusina työskennellessä. Esimerkkinä Nousiainen mainitsee Paula Vesalan. Kun tällainen innostus tekemiseen iskee, Nousiainen ei laske työtunteja vaan antaa työn viedä mukanaan.

Tietoa taitajasta

Nimi
Simo Nousiainen

Paikkakunta
Jyväskylä

Taitajaan liittyvä näyttely tai julkaisu

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.