Nykypäivä talteen

Radikaaleja ristipistoja Tampereella

– ”Mie pidän siitä ite ajatuksesta siinä taustalla. Että se semmonen just poliittinen puoli käsitöissä, mie pidän siitä.”

Tampereen Radikaalit ristipistot on säännöllisesti vuodesta 2015 lähtien Tampereen alueella kokoontunut käsityöryhmä, joka omien sanojensa mukaan toimii feministisessä hengessä. Ryhmän tapaamisissa valmistetaan erilaisia kirjonta- ja ristipistotöitä, jotka muotokieleltään ja usein tekniikaltakin muistuttavat perinteistä suomalaista kirjontatyötä, mutta joiden tekstillinen sisältö on modernisoitu. Radikaali ristipisto voi olla samaan aikaan itseilmaisua, aktivismia, koristelua ja leikkiä.


Tampereen Radikaalit ristipistot sijoittuvat osaksi suurempaa länsimaista käsityöaktivistista liikettä, jossa käsityön keinoin toimitaan yhdessä paremman maailman puolesta. Suomessa Radikaalit ristipistot ryhmiä kokoontuu Tampereen lisäksi myös monella muulla paikkakunnalla. Yhteisestä nimestä ja samankaltaisesta toimintakulttuuristaan huolimatta ryhmät toimivat itsenäisesti omasta toiminnastaan päättäen.


Radikaalit ristipistot-ryhmässä pyritään antamaan tilaa kaikenlaiselle ilmaisulle, ja tarvittaessa ryhmän neljä vastuuhenkilöä opastavat työssä eteenpäin. Ryhmän kokoontumisissa on tarjolla ilmaiseksi erilaisia ristipistokirjontaan soveltuvia materiaaleja ja mallikirjoja. Halutessaan ryhmän toimintaa voi tukea vapaaehtoisella materiaalimaksulla. Ryhmä pyrkii toimimaan matalan kynnyksen periaatteella kutsuen mukaan toimintaansa kaikenlaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet ristipistokirjonnasta käsityöaktivistisessa hengessä. Radikaalit ristipistot ryhmän toimintaa voi luonnehtia myös tee-se-itse-kulttuuriksi: kuka tahansa voi olla tekijä, taiteilija ja jopa opettaja.


Radikaalius näyttäytyy ryhmäläisille eri tavoin: yhdelle se on poliittisuutta, toiselle se on tekemisen ja ilmaisun vapautta. Ryhmässä kävijät kiittävät ryhmää siitä, että sitä on helppo lähestyä ja toimintaan pääsee mukaan vaivattomasti. Mieluisaa ristipistelyssä on myös se, että sillä on tekijäänsä rauhoittava vaikutus. Yksi ryhmän nykyisistä vastuuhenkilöistä Marcus Montonen kuvaakin, että ”Ristipistoja tehdessä tulee meditatiivinen fiilis. Eli sä vaan teet juttua, ja unohdat kaiken ympäriltäsi”. Ryhmässä vieraileva käsityöharrastaja Tiina Hyttinen puhuu samanlaisista, mieltä hiljentävistä kokemuksista käsityön äärellä: ”Mie tykkään ite siitä prosessista. Et etenki joku vähä hankalampi käsityö, sun ei tarvi aatella mitään siinä samalla, et senku vaa pistät menemään”.

Tekijät: Anna Upola-Lehto
ajankohta: 2019

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.