Nykypäivä talteen

Popper Design Oy

– ”Popper mielletään upeaan värien käyttöön ja värikkyyteen, iloisuuteen ja positiivisuuteen.”

Kesällä 2005 perustetun Popper Design Oy:n omistavat Anu Rinkinen ja Pauliina Silvennoinen.Liike sijaitsee Jyväskylän Kauppakadulla. Rinkinen on luonut Popperin imagon hahmoineen, väreineen ja tekniikoineen ja huolehtii tuotteiden ideoinnista ja valmistuksesta. Silvennoisen vastuulla taas on liikkeen kaupallinen puoli, myynti ja markkinointi.

Popper-tuotteet tunnetaan iloisista, kirkkaista väreistä sekä persoonallisista eläinhahmoista. Popperilla on tuotteita laidasta laitaan ja lisäksi liikkeessä myydään muiden suomalaisten käsityöläisten tuotteita ja käsityötarvikkeita, kuten villalankoja. Periaate on, että kaikki tuotteet ovat kotimaisia ja omistajakaksikko tuntee niiden valmistajat nimeltä. Myös Popperin tuotteita on jälleenmyynnissä ympäri Suomea ja niitä voi tilata suoraan Rinkiseltä.

Rinkisen tekniikka on maalaaminen. Mitään kuvia tai kuviopohjia ei paineta kankaalle, vaan kuvat maalataan alusta loppuun suoraan kankaalle. Näin jokainen työ on uniikki. Aiheet vaihtelevat kukista erilaisiin eläimiin. Hahmot syntyvät kuin itsestään ja ideoita kypsytellään hetki, ennen kuin ne siirtyvät paperille ja lopulta kankaalle. Töissä on paljon oranssia ja turkoosia ja värit ovatkin vakiintuneet ”Popperin turkoosiksi” ja ”Popperin oranssiksi”.

Kankaat ovat puuvillaa tai pellavaa. Niiden maalaaminen vaatii oman tekniikkansa ja omat maalinsa, joten kyse ei ole esimerkiksi silkkimaalauksen tyyppisestä tekniikasta. Hahmot maalataan siveltimellä yhdellä yksinkertaisella ja vahvalla viivalla, joten erikoiset rönsyt ja yksityiskohdat kuvissa eivät ole mahdollisia. Kankaista ommellaan erilaisia käyttö- ja tarve-esineitä kuten kukkaroita, kännykkäpusseja, patakintaita, kaitaliinoja, tyynyliinoja ja verhoja. Rinkinen tekee mielellään myös uniikkeja tilaustöitä, kuten suuria seinäkobeliineja. Hän on tehnyt tilaustöitä esimerkiksi päiväkoteihin ja julkisiin tiloihin.

Popper Design ei järjestä käsityökursseja, mutta liikkeessä on tarjolla ohjeita. Rinkinen ja Silvennoinen auttavat työn alkuun ja ohjeen saa viedä kotiin. Silvennoisen mukaan tämä on tuonut asiakkaille iloa ja onnistumisen hetkiä. Tavoitteena on, että aloittelijakin voi kokea onnistumisen riemua ja oppia tekemään käsillään.

Pahimmiksi kilpailijoikseen Rinkinen ja Silvennoinen eivät koe muita käsityöliikkeitä. Pienten liikkeiden kanssa tehdään yhteistyötä ja toisia tuetaan. Jos omista valikoimista ei löydy asiakkaan toivomaa tuotetta, ohjataan hänet naapuriin toiseen käsityöliikkeeseen. Sen sijaan suuret automarketit vievät asiakkaita keskustan pikkuputiikeilta ja Kaukoidän halpatuotanto kilpailee kotimaisten tuotteiden kanssa.

Popper-tuotteiden tulevaisuuden näkymät ovat kuitenkin hyvät, joskin muutoksia on tulossa. Kivijalkaliike lopetetaan keväällä 2008 ja tuotteiden myynti Jyväskylässä siirtyy Pienikamariin ja jälleenmyyjäverkostoa vahvistetaan entisestään. Muutos voi kuitenkin olla myös mahdollisuus. Rinkinen toivoo tulevaisuudessa pääsevänsä tekemään entistä enemmän uniikkeja tilaustöitä ja voivansa laajentaa tuotantoaan taidepainotteisempaan suuntaan. Suunnitteilla on myös taidenäyttely ja Popper-tuotteiden nettimyymälä. Silvennoinen ja Rinkinen uskovat, että liikkeen lopettamisesta huolimatta Popperin imago säilyy ja porskuttaa eteenpäin.

Tekijät: Eeva Ilveskoksi, Maija Oinonen, Elina Riksman ja Henrika Suna
ajankohta: 2008

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.