Nykypäivä talteen

Pirkanmaan Kotityö Oy:n lankatukkutoiminta

– ”Meillähän on aina ollut järjestössä halu ja tarve saada säilymään se käsityötaito, materiaalit, tekniikat ja se into siihen tekemiseen.”

Vanhojen työtapojen vaalimista ja perinteisten materiaalien käyttöä modernissa muodossa

Pirkanmaan Kotityö Oy on vuonna 1955 perustettu käsityöalan yritys. Sen omistaa kokonaisuudessaan Käsi- ja taideteollisuusjärjestö Taito Pirkanmaa ry, joka puolestaan on osa valtakunnallista Taideteollisuusliitto Taito Groupia. Pirkanmaan Kotityö kehittää, tuottaa ja myy käsityömateriaaleja ja taideteollisuustuotteita sekä kotimaahan että vientiin.

Pirkanmaan Kotityö perustettiin, kun sotien jälkeisenä aikana kotiteollisuus haluttiin nostaa harrastuksesta työllistäväksi ja kilpailukykyiseksi elinkeinoksi teollisen toiminnan rinnalle. Se edusti vastapainoa massatuotannolle, mutta toisaalta suuntautui voimakkaasti kohti uutta. Yritys on jatkanut samalla ajatuksella koko olemassaolonsa ajan ja keskittynyt samanaikaisesti sekä perinteiseen että moderniin. Vanhat materiaalit ja työtavat eivät pysy käytössä itsekseen, vaan niiden säilymisen eteen on tehtävä työtä. Pirkanmaan Kotityö ei ole museo, vaan yritys, joka pyrkii tuomaan perinteen moderniin ja asiakkaita houkuttelevaan muotoon.

Artesaani Tarja Kähkönen on työskennellyt Pirkanmaan Kotityössä 1970-luvulta lähtien. Kiinnostus käsitöihin on aitoa; Kähkönen kertoo tekevänsä käsitöitä vapaa-ajallaankin lähes päivittäin. Muun muassa yrityksen käsityökeskuksen vastaavana, Taito-yritysneuvojana ja ulkomaan markkinoinnissa töitä tehnyt Kähkönen on nykyisin Pirkanmaan Kotityön lankatukun vastaava.

Työ on monipuolista sisältäen materiaalien tilauksia, markkinointia, hinnoittelua, varastonhuoltoa ja lankatukun toiminnan organisointia. Materiaalien aitous ja kauneus tuovat hyvän mielen, vaikka työ on toisinaan varsin kiireistä ja stressaavaa.

Lanka on Pirkanmaan Kotityön tärkein myyntituote ja yritys myy vuosittain noin 17 000 kiloa lankaa. Klassikoksi muodostunut Pirkka-lanka on yrityksen suosituin tuote ja perinteisen villalangan lisäksi valikoimaan kuuluu Pirkka-mohair, Pirkka-huopalanka ja kirjava Kirjo-Pirkka. Muita myytäviä lankoja ovat esimerkiksi paksu Fantti-lanka, Sirkka-ryijylanka, paperilanka sekä poppanakude.

Materiaalit lankoihin tulevat EU-alueelta, vain paperilanka on kokonaan kotimainen tuote. Laajat värikartat ovat Pirkanmaan Kotityön kilpailuvaltti, esimerkiksi Pirkka-langan värikartassa on 81 väriä. Langat kehräytetään alihankkijoilla yrityksen antamilla ohjeilla. Pirkanmaan Kotityöllä oli oma värjäämö vuoteen 2012 saakka, jolloin värjäystyö ulkoistettiin.

Asiakaskunta muodostuu niin yksityishenkilöistä kuin tukkuasiakkaista ja jälleenmyyjistä. Materiaaleja tilaavat myös tekstiilitaiteilijat, koulut ja oppilaitokset. Lankojen lisäksi muita tuotteita myydään askartelupuodeissa ja kukkakaupoissa. Verkkokauppa on yhä tärkeämpi myyntikanava, mutta myös niin sanottu perinteinen asiakaskunta on vahva. Syksy ja talvi ovat vilkkainta sesonkia ja yksi vuoden kohokohdista on Tampereella vuosittain järjestettävät Suomen kädentaidot -messut.

Työuransa aikana Kähkönen on huomannut selkeän muutoksen käsityön harrastamisessa. Ennen oli tavallista, että harrastajat tekivät suuritöisiä ja aikaa vieviä käsitöitä, kuten karvalankamaton, johon kului kymmenen kiloa lankaa. Nykyisin suosiossa ovat nopeatekoiset ja helpot mallit. Suosituiksi tuotteiksi ovat muodostuneet tekemispaketit, jotka sisältävät tarvittavat materiaalit jonkin käsityöprojektin toteuttamiseen. Valikoimissa on toista tuhatta erilaista tekemispakettia.

Kähkönen uskoo, että suomalainen käsityöharrastus ja kotiteollisuus pitävät pintansa tulevaisuudessakin. Käsityön suosio on vaihdellut aina ja trendi on vuonna 2013 nousujohteinen. Nuoret ovat innostuneet käsitöistä, mihin ovat vaikuttaneet myönteisesti blogit ja sosiaalinen media. Vanhoja materiaaleja ja työtapoja on löydetty uudelleen ja tässä Pirkanmaan Kotityö on vahvasti mukana.

Tekijät: Kaisa Ansami
ajankohta: 2013

Kuvia

Avaa valokuva täysikokoiseksi napsauttamalla kuvaa.